Uns Jocs Olímpics marcats per les restriccions

La jugadora de waterpolo Marta Bach explica el dia a dia dels esportistes a la Vila Olímpica

Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 estan marcats per les grans restriccions i els protocols de seguretat que tenen els esportistes i els membres de les delegacions.

Tots ells estan sotmesos a uns protocols i restriccions per fer prevaldre la seguretat i evitar així els contagis i la propagació de la Covid-19 entre els milers de persones que conformen la bombolla olímpica. Només arribar al Japó els esportistes han de passar un test PCR i amb el negatiu corresponent poden accedir al país. A partir d'aquí passen uns testos diaris d’antígens. La seguretat és tant que els esportistes s'han d'instal·lar al mòbil un seguit d'aplicacions per garantir la seva salut. També serveixen per controlar els seus moviments a través de GPS i per saber els possibles contactes propers en cas de contagi. I és que els esportistes no poden sortir de la Vila olímpica. Només per desplaçar-se a fer l’entrenament o competició, i per tant no tenen opció a poder passejar per Tòquio. Una altra de les diferències és que un cop acabada la seva competició tenen un marge de temps per tornar als seus països d’origen. El turisme i les vacances a Japó hauran d'esperar.

Estem obligats a deixar el país un màxim de 48 hores després d'acabar la competició. Aquest cop haurem de deixar les celebracions i el turisme per després

Malgrat tota aquesta seguretat, Marta Bach reconeix que molts cops l'esportista immers en complir l'objectiu pel qual ha treballat el darrer cicle, no troba masses diferències en el seu dia a dia respecte altres Jocs.

Ara per ara, aquí la Vila Olímpica no hem vist gaire diferència. Penseu que en el nostre cas, entrenem matí i tarda, i no tenim gaire temps per res. I ara mateix o trobo massa diferència amb altres Jocs. Només per les mesures de protecció.

Els esportistes ja saben que si trenquen aquesta normativa, poden veure's sotmesos a sancions, que poden anar des de multes fins a la desqualificació de la competició o l’expulsió immediata del país.

Imatges Youtube del gimnasta Rhys Mcclenaghan https://www.youtube.com/watch?v=PYkI7tQOiYc&t=10s