Mataró vol reconnectar els adolescents amb l'esport

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa la campanya “Connecta’t amb l’esport” amb l'objectiu de reduir el sedentarisme juvenil i perquè els joves tinguin igualtat d’oportunitats per accedir a l'activitat física

L'esport escolar presenta xifres molt altes de participació. Si a aquestes afegim les fitxes federatives en clubs esportius, les dades apunten que milers de mataronins i mataronines fan activitat física durant els primers anys de la seva vida.
Aquest aspecte es trenca quan arriben a edat adolescent. Unes dades que fan augmentar el sedentarisme entre els joves d'entre 12 i 18 anys. Un aspecte que s'ha vist incrementat després de la pandèmia de la covid-19 i que és més notori entre joves en situació econòmica desfavorable. La campanya "Connecta't amb l'esport" iniciada el 2022 per l'Ajuntament de Mataró, i que de moment seguirà tot el 2023, treballa per reduir el sedentarisme juvenil i perquè els joves tinguin igualtat d'oportunitats per accedir a activitat física.

Beatriz Delgado, regidora esports Mataró. És un projecte transformador. A través dels esports busca altres objectius. Non només l'hàbit saludable, si no també la cohesió o la igualtat d'oportunitats

La campanya emmarcada en el projecte "Joventut Esportiva, Societat Activa" té una figura clau per tirar endavant el projecte: La de l'educadora esportiva, que detecta les mancances i motivacions i elabora un pla d'actuació.

Verònica Alonso, educadora esportiva. No només planificar les activitats, sinó també fer l'acompanyament. Aquests joves que estan aquí, un d'ells hem aconseguit que faci futbol de manera reglada.

El seu espai, però, no ha de tenir la competició com a requisit. De fet, es treballa per afavorir l'esport no competitiu, ja que moltes vegades és la mateixa exigència de la competició la que provoca l'abandonament.
A banda del futbol que poden practicar als municipals de Rocafonda i del Camí del Mig, la natació és un altre de les demandes dels mateixos joves.

Beatriz Delgado, regidora esports Mataró. La natació que no estava inclosa, va sorgir de la idea de l'espai Jove de Cerdanyola. Vull dir que si hi ha més coses estarem sempre allà. Com sempre estem de la ma de les entitats que ens recolzen.

Si futbol i natació són un cop per setmana, un cop al mes agafen protagonisme l'escalada, la boxa, les activitats de sala o els tallers d'autodefensa.