Marc Forcada es retira, punt i final a dècada i mitja al servei del bàsquet

Dissabte Marc Forcada va posar punt i final a una dècada i mitja com a jugador de bàsquet. Ho va fer homenatjat pel club on ha passat els seus últims cinc anys, el Boet Mataró. Cinc temporades on ha viscut l'ascens de de l'equip taronja a la Lliga EBA i la seva consolidació absoluta a la categoria. Aquesta temporada, Forcada de fet ja havia deixat el primer equip per jugar amb el sènior B però les lesions del primer equip van comportar la petició d'Alberto Peña de tornar a comptar amb el jugador. Ara, precisament les lesions són decisives perquè Forcada aturi la màquina després d'una temporada exigent pels boetistes.

Forcada ha viscut tota la seva etapa esportiva a Mataró, tret de dues etapes a l'Hospitalet, al Granollers i al Castellà. Va formar part durant gran part de la seva trajectòria a la Unió Esportiva Mataró, on va créixer com a jugador i d'on va sortir-ne per la porta de darrere. Mesos més tard, arribava al Boet on ha consolidat la seva carrera. De fet, Forcada agraeix el seu pas com a jugador al bàsquet en general. Un Forcada que seguirà vinculat a l'entitat taronja com entrenador de la base. Deixa de jugar, però no abandona el bàsquet.

L'adéu del "comandante"

Sens dubte, i després de més d'una dècada vinculat al món del bàsquet mataroní, Marc Forcada ha marcat una etapa. Els seus primers passos amb la Unió Esportiva Mataró els va passar amb una de les millors generacions dels últims temps. Forcada va jugar al costat de jugadors com Iki, Jobacho, Paco Hernández o Jordi Ventura. La temporada 2008/2009 abandona l'entitat unionista i marxa a les files del Granollers, on hi arriba de la mà Quique Spà, qui aleshores n'era l'entrenador. I envoltat de jugadors com Félix López i Roger Esteller és com torna per primera vegada al Palau. Ho fa en el partit on el Mataró es proclama campió de la Lliga EBA.

A Forcada li esperava una segona etapa vestit de groc i, de nou, segueix les passes de Quique Spà. Un pas que no acaba bé i, amb Jordi Ventura com a entrenador, marxa enfrontat amb alguns dels integrants de l'entitat. La polèmica comença però, mesos més tard, quan s'anuncia el seu fitxatge pel Boet, aleshores en etapa de creixement ràpid a Copa Catalunya. Forcada va assegurar aleshores que hi anava a sumar. El retorn de Forcada, el seu segon amb una altra samarreta, va generar expectació. Setmana prèvies de comentaris interns que van escalfar l'ambient. 

Va ser en aquest partit, el 18 de gener de 2015, quan es va viure la imatge de tots els derbis i una de les que ha marcat la carrera del jugador. La salutació del 'comandante' a la recta final de l'encontre on va anotar un tir lliure que va servir perquè el Boet tornés a guanyar un derbi. Aquest fet va marcar la tendència dels derbis següents. Ja en el proper retorn al Palau de Forcada, el 18 de novembre, les coses van ser diferents. De fet allà es va viure la primera victòria groga a casa en un derbi. Que, fins a dia d'avui, s'ha repetit. L'ambient també ha rebaixat tensions fins a crear un clima d'esportivitat exemplar. 

Sens dubte, Marc Forcada deixa empremta a l'esport mataroní. Polèmiques a part, és un dels responsables d'haver fet més gran aquest esport a la ciutat.