L'esport mataroní s'adapta al protocol anti-Covid-19

Totes les competicions d'àmbit estatal i amateur passen a regir-se pel protocol de prevenció de la Covid-19 que el Consejo Superior de Deportes va treure a la llum la setmana passada. En ell s'estableixen unes mesures ja adoptades en la majoria d'esports d'equip, i que se centren en mascareta, distanciament i neteja de mans, i de moment amb la prohibició d'accés de públic a les instal·lacions.

La falta de públic és un dels aspectes més complicats per gestionar pels equips. Però el protocol, no descarta la tornada de públic als recintes esportius. I si tenen el vistiplau de les comunitats autònomes posa un màxim de 1000 espectadors a l'aire lliure i 500 en instal·lacions tancades. Jordi Vizcaíno explicava aquest mateix cap de setmana que el fet de jugar sense públic és potser el més curiós d'aquesta tornada.

De fet l'Ajuntament de Mataró ha treballat amb un protocol propi per les instal·lacions de les que n'és titular. Un protocol general però també específic per cada una de les instal·lacions i que han realitzat de la mà de les mateixes entitats usuàries. En el cas de les instal·lacions municipals gestionades per entitats, com passa amb diversos camps de futbol, l'ajuntament ha demanat als clubs gestors que presentin un pla específic per la seva instal·lació. Un protocol municipal que no descarta el retorn progressiu de públic, sempre que es donin les condicions sanitàries adients, i que s'estudiaria a partir de l'octubre. És aquest treball conjunt, que alguns clubs han trobat a faltar amb federacions o en tenir un protocol amb més previsió per part del Consejo.

De moment, en l'àmbit estatal i català les proves PCR no són obligatòries, i estan recollides en el protocol del Consejo com a aconsellables. Qui ha posat un protocol amb obligatorietat de proves PCR és la LEN. L'organisme federatiu europeu d'esports d'aigua imposa fer proves PCR als equips un mínim de 72 hores abans del partit i en el seu propi territori. També obliguen els equips a limitar la seva estada al país on competeixin, desplaçant-se només de l'hotel a la piscina. Una normativa, aquesta segona, que també es veu en el protocol del Consejo Superior de Deportes.