L'Agrupe oberta a nous horitzons

L'agrupació va néixer l'any 1898 i ha anat mutant a mesura que avançaven els temps

L’excursionisme català ha combinat la vessant esportiva amb la descobert i difusió del territori. La seva història, els seus monuments i el seus costums.

I l'Agrupació Científico Excurcionista de Mataró no se'n escapa. L'any 1898 s'iniciava la història de la coneguda com a Agrupe, amb una colla d'amics encapçalats per Joan Cabanyes i amb una vessant científica.

La Guerra Civil va significar un retrocés a la vida de les associacions, però la recuperació va portar els grans èxits de l'alpinisme català i també mataroní.

Als anys 70 del segle passat van començar dues dècades de grans fites. L'ascens a l'Everest de Toni Sors, soci de l'entitat, i l'assoliment de diversos 8 mils van marcar una gran època. Una època on també queda en el record l'expedició al Lhotse Shar on 4 alpinistes de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró; Sergi Escalera, Francesc Porras, Antoni Quiñones i Antoni Sors van perdre la vida. El 2018, 31 anys després, l'Ajuntament col·locava una placa a l'actual seu de l'entitat en record seu.

Van ser aquests anys els millors de l'entitat?

Toni Cruanyes, Agrupació Cientifico-Excursionista de Mataró: Els anys 70 i 80 és quan l'associació ha assolit 8 mils. A nivell excursionista va ser un gran moment, ara és un gran moment per altres coses.

Ara mateix, proves com la Marxassa o la Marxeta, que aquest diumenge celebrarà la 34a edició, serveixen a l'entitat com a manera de fer-se veure i promocionar el muntanyisme de proximitat.

És amb les noves generacions i amb l'ampliació de la oferta amb la que l'Agrupe espera seguir sumant anys i socis.