La Swim Silvestre arrossega nedadors d’arreu de Catalunya

Prop de 180 persones han acomiadat el 2022 capbussant-se al mar i nedant 1.500 metres banyats per un sol d’escàndol i una temperatura molt agradable

El canvi d’any és l’època per excel·lència dels rituals. A Mataró alguns dels més consolidats són aquàtics. Des del 2012, cada 31 de desembre desenes de persones es reuneixen a la Platja del Varador per acomiadar l’any recorrent 1.500 metres en aigües obertes. La Swim Silvestre s’ha convertit en un clàssic que arrossega nedadors d’arreu de Catalunya. Per tancar el 2022, prop de 180 participants i els seus acompanyants han gaudit d’un matí espectacular i una temperatura poc habitual per aquestes dates.

Lluís Saura, president de l’associació esportiva Xswim Project: “Vam començar el 2012 perquè tothom feia curses de Sant Silvestre per acomiada l’any corrent. I va sortir això. Avui va un dia fantàstic. Malauradament estem en aquests hiverns de Maresme tropical en què l’aigua no està freda i a fora s’hi està molt bé. Això anima molts nedadors a nedar sense neoprè”

El perfil dels nedadors és molt variat. El gruix dels participants té entre 40 i 50 anys, tot i que n’hi ha de més joves i també de més grans. Tots ells comparteixen ritual, però què els mou a posar el punt i final a l’any llençant-se al mar?

Anna Serra, ve de Terrassa: “L’esport és part de la nostra vida i poder tancar l’any d’aquesta manera, fent l’esport que ens agrada i fent el dia que fa, és genial”

María Jesús Santos, ve de Ripollet: “Això és vida, fer esport és molt important”

Cristóbal Cara, ve de Ripollet: “Tenim un grup que som de Ripollet i fem aquesta travessia com a costum per acabar l’any”

Joan Porras, ve de Cerdanyola del Vallès: “Volia acabar l’any nedant. A més, venia d’una lesió i ha estat un any de tornar-hi i fer totes les travessies que he pogut i m’ha deixat la família”

La Swim Silvestre de Mataró és una prova pionera que ha obert pas a altres propostes.

Lluís Saura, president de l’associació esportiva Xswim Project: “Dones el punt d’arrencada i van sortint diferents versions. Algunes de Barcelona no han prosperat. D’altres són una mica il·legals perquè no gestionen els permisos corresponents. A la resta de la costa, fins a Cadis, n’hi ha unes quantes. Al Cantàbric i a les Canàries també”

I ara que comença un any nou, des d’Xswim Project també fan llista d’objectius. Així preveu el 2023 aquesta associació esportiva:

Lluís Saura, president de l’associació esportiva Xswim Project: “Fa bona pinta. Esperem que el 31 de desembre de l’any que ve, que serà diumenge, torni a haver-hi Swim Silvestre. Pel camí, el juliol muntem la Ultra Ebre Swim Marathon, que són 30 quilòmetres de natació al riu Ebre. Estem pensant en fer alguna cosa més, però de moment només estem pensant”