La natació i Mataró, una relació que s'allarga un segle

La natació i la societat mataronina ha tingut una relació estreta des de fa un segle. 

Una vinculació social però també en l'àmbit competitiu. I és queva ser la natació qui va aportar el primer esportista olímpic a la ciutat. El 1920, a Anvers, Joaquim Cuadrada i Esquerra va ser el primer esportista mataroní i alhora el primer nedador espanyol en prendre part en uns Jocs Olímpics. En ells va disputar la prova dels 1.500 metres lliures, en la qual va quedar eliminat a les sèries prèvies. De fet va ser ell mateix qui l'octubre de 1920 va assessorar un grup de joves de Mataró per fundar el Club Natació Mataró.

Natació i Mataró han conviscut durant cent anys donant moltes històries. Ahir es recollien de la conferència mensual organitzada pels “Amics de la Ciutat de Mataró”

L’any 1920, doncs, hi ha les primeres referències de la participació de mataronins a competicions de natació, impulsat pel propi Joaquim Cuadrada. A finals d’aquell mateix any creen el Club Natació Mataró, la prèvia de l’actual Centre Natació Mataró. 

La conferència “Cent anys de Natació Esportiva a Mataró” va anar a càrrec d’Enric Beltran, President de la Federació Catalana de Natació, durant la qual va repassar els lligams històrics que la ciutat ha tingut amb la natació esportiva i sobretot del vincle social i esportiu, que tal i com va explicar Beltran sempre ha tingut l’esport d’aigua i en concret la natació amb Mataró. Ho va fer documentant fites, fets, i anècdotes d’aquests cent anys d’històrica.