Canvis a la normativa del waterpolo

En waterpolo parlem d’aspectes tècnics que els aficionats a aquest esport hauran de tenir present. I és que la FINA (la Federació Internacional de Natació) ha aprovat novetats per fer el waterpolo més ràpid i dinàmic.

1. En l'apartat de la tecnologia, trobem una de les modificacions més mediàtiques, la utilització del vídeo arbitratge, conegut com a VAR en l'argot futbolístic. Al waterpolo, però, només s'utilitzarà en dos casos: per decidir si la pilota ha creuat o no completament la línia de gol en cas de dubte i per determinar si hi ha hagut brutalitat en alguna acció del partit. En aquests episodis de violència, tot sembla indicar que el vídeo s'utilitzarà un cop acabat el partit per evitar que s'aturi el joc i que no hi haurà càmeres subaquàtiques.

2. Pel que fa als canvis de reglament, el més destacat és la introducció del porter-jugador. Fins ara, els porters no podien creuar la línia de mig camp i amb la nova normativa podran generar superioritats numèriques en atac.

3. Un altre canvi important serà la reducció de les segones possessions de 30 a 20 segons. És a dir, els atacs generats després d'un córner, un refús o una exclusió seran 10 segons més curts que la primera jugada.

4. L'àrea de penal passarà dels 5 metres actuals als 6. Dins d'aquesta àrea es clarifiquen les situacions en què l'àrbitre pot xiular penal.

5. Fora de la zona, quan s'aconsegueixi una falta, es podrà marcar gol amb un llançament directe i, també, com a novetat, driblant un defensor o amenaçant amb la pilota a la mà.

6. També hi ha canvis en els córners: l'atacant que el tregui podrà xutar directament a porteria o nedar amb la pilota per xutar més endavant sense passar-la a cap company d'equip.

7. Per últim, es redueix el descans entre el segon i el tercer període de 5 a 3 minuts i també es retalla el nombre de temps morts que pot sol·licitar un equip. Es passarà dels 4 actuals, un per cada període, a un màxim de 2 en tot el partit.

Aquests canvis s'aplicaran en breu en alguns tornejos internacionals. Pel que fa a les competicions catalanes i espanyoles i a la Lliga de Campions, el nou reglament no s'aplicarà fins a la propera temporada. L’àrbitre Jaume Teixidó ja ha pogut implementar-les i les sensacions de moment són bones. Aquest cap de setmana aprofitant el duel entre Quadis i Barceloneta també hem preguntat als tècnics Beto Fernàndez i Chus Martín la seva valoració.