Canvis al futbol català

La implementació del futbol femení universal, la creació de la Superlliga masculina o les mesures per potegir clubs petits afecten als clubs mataronins

 Canvis a tots els nivells de la Federació Catalana de futbol, uns canvis amb incidència també al futbol mataroní

Una de les principals novetats és que la Federació Catalana de Futbol elimina el topall del futbol mixt, que fins ara la trobavem a la categoria cadet. A partir de la propera temporada (2022/2023) qualsevol jugadora podrà jugar també en categoria juvenil o en el futbol amateur amb un equip masculí fins a la màxima categoria catalana, implementant així el futbol femení universal.

Precisament la màxima categoria masculina, a partir de la temporada 2023/2024, ja no serà la 1a Catalana, sino que serà la Superlliga, categoria on jugaran els equips que baixin de 3a divisió i els que es classifiquin entre la 2a i la 5a posició dels 3 grups de 1a Catalana. El primer de cada un dels grups de 1a Catalana jugarà a Tercera Divisió RFEF.

Pel que fa al futbol formatiu es començarà a implamentar, a partir de la propera temporada, el futbol per anys de naixement en les categories masculines, i es crearan lligues lúdiques, sense ascensos ni descensos. També s'han creat mesures de protecció cap als clubs petits, i aquestes ja es posaran en funcionament per la propera temporada (2022/2023). Amb aquest nou pla els clubs que tinguin molts equips en cadascuna de les categories hauran de pagar un cost d’inscripció addicional si en el total de la base el percentatge de jugadors del mateix municipi és inferior al 70 per cent.  També es castigarà la captació excessiva en edats formatives. Així, quan un club agafi més de tres jugadors d’un altre entitat; aquesta podrà demanar una indemnització de 500 euros per jugador.

Afectacions al CE Mataró

Crear una Superlliga és una bona mesura, però ho serà més si l'equip no es queda a 1a Catalana. Així de clar ho explica el president del Club Esportiu Mataró, Fran Seijo. El club secunda la seva creació i els motius que alega la Federació Catalana de Futbol per crear-la. L'organisme federatiu creu que esportivament és necessària per fer pujar el nivell de la competició i permetre als equips que pugen a tercera RFEF no tenir els problemes que històricament tenen per mantenir la categoria. Una Superlliga que obliga als mataronins, això si, a fer un bon campionat.

Tot el que no sigui pujar és com baixar. Aquesta temporada serà dura. No només per nosaltres, serà per tothom.

Una altra de les novetats és el fet que les jugadores de futbol puguin jugar a qualsevol categoria de la Federació Catalana. Tot i que el president Fran Seijo creu que serà difícil que això es produeixi al primer equip. Malgrat que el tècnic, Raul Monroy, ja li ha plantejat que no ho descarta.

Físicament, ara mateix, jugadores que són del primer equip femení que puguin jugar amb el masculí.. físicament és difícil. Però tècnicament si que podria ser. Roco o Payton en són dos exemples.

Un dels temes que més preocupa a l'entItat groc i negre té relació amb la nova mesura que intentarà protegir als clubs petits. Al iniciar a complir-se la propera temporada, representa un desgavell per l'entitat groc i negre, que ja té planificada la propera temporada.

Ens ho desmonten tot. Ja fa temps que tenim temporada planificada, a veure si podem parlar amb la Federació. Amb aquestes sancions s'hauria d'estudiar, cas per cas.

L'entitat groc i negre també veu amb bons ulls el nou pla de competició del futbol base i la creació de les lligues lúdiques