Ajudes econòmiques a l’esport català

La Generalitat prepara un pla de rescat per al teixit esportiu català, tant en l’àmbit professional, com en l’amateur i el formatiu. Aquesta setmana coincidint amb el dia de l’activitat física, el president Quim Torra i els representants de les diverses federacions, competicions i instal·lacions, es van reunir telemàticament per estudiar les principals problemàtiques sorgides arran de la crisi sanitària i per definir les necessitats per assegurar la supervivència d’entitats, clubs i competicions. 

A nivell mataroní hi ha diverses realitats, depenent de les pròpies entitats. A nivell de clubs amb massa socials més important i amb instal·lacions pròpies, el Centre Atlètic Laietània ha fet un ERTO acordat amb els treballadors que afecta a la seva totalitat. Malgrat que en ser una Entitat sense afany de lucre en que els socis són els co propietaris i cal cobrar les quotes, la junta directiva ha acordat aplicar uns descomptes a les quotes de maig. Per tant, es demana la solidaritat del soci i en la mesura que es pugui se'l compensarà.

I en el cas del Centre Natació Mataró a principi de setmana també es confiava en poder mantenir la xifra de socis per no haver d'ampliar l'ERTO que en el seu cas havia començat aplicant als esportistes professionals. Però la baixada en el nombre de socis fa que el club hagi ampliat, a partir d’ahir dimecres, l’ERTO a la totalitat de la seva plantilla. 

De fet, la Secretaria General de l'Esport ha engegat una sèrie d'actuacions que han de permetre compensar els perjudicis econòmics creats per la pandèmia de lacovid-19.

Per un costat la secretaria vol aportar liquiditat als clubs i ho fa amb una línia de finançament directe de 10 milions d'euros per clubs, federacions i consells esportius, que es complementa amb la línia d'avals generals anunciada per la Generalitat de Catalunya, i destinada a pimes i professionals autònoms, i a la qual els clubs esportius també s'hi poden acollir.

La finalitat és garantir la continuïtat dels programes, línies d'actuació i activitats esportives afectades per la pandèmia del Covid-19. De fet l'altra acció destacada i que impulsa la Secretaria General de l'Esport va en la línia de dotar de liquiditat del teixit esportiu, el més aviat possible.

Pel que fa als esportistes que formen part del programa d'Alt Rendiment Català (ARC) i a causa de l'ajornament dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020

-prorrogarà el Programa ARC, als 530 esportistes inscrits, fins al 2021,

-aportarà nou milions d'euros addicionals en aquest programa, que se sumaran als 36 milions ja destinats. Una aportació destinada majoritàriament al col·lectiu d'esportistes, federacions i tècnics, per tal de garantir les ajudes en forma de beques i subvencions als efectes de seguir preparant la cita olímpica pel 2021.

La Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física ha explicat que segueix treballant per impulsar un paquet de mesures addicionals i de caràcter estructural, amb la intenció de crear els mecanismes de suport i ajuda econòmica a favor de les empreses i entitats esportives de Catalunya i amb l'objectiu de superar l'actual situació

Informa: JM.Spà