Els Amics de la Ciutat de Mataró homenatgen el botànic Pere Montserrat

Un acte de reconeixement que vol posar en valor la figura i l’obra d’aquest científic, mort ara fa un any, que es va donar a conèixer gràcies a l’estudi que va fer de la flora de la Serralada Litoral de Catalunya. Obra que es va convertir en la seva tesi doctoral i en la que ressegueix amb detall les plantes d’aquest territori. Més tard, després de viure a Madrid i Londres, Montserrat va anar a viure a Jaca, on va ser un dels fundadors de l’Instituto Pirenaico de Ecología. Allà va formar l’herbari més important dedicat a les plantes del Pirineu i Aragó. Una de les tres més importants d’Espanya.

Tot i que Pere Montserrat va deixar la ciutat fa més de sis dècades, la seva importància en el camp de la botànica i l’ecologia l’han convertit en un dels científics de referència en aquest camp. De fet, la seva tesi doctoral, publicada el 1968, és a dia d’avui punt de referència dels botànics que estudien en l’àmbit geogràfic de Catalunya. Pim Montserrat explica que la passió per la feina que sentia Pere Montserrat el va portar a treballar fins pràcticament el final de la seva vida. Un exemple de feina i passió que desgranaran en el transcurs de l’acte d’homenatge Daniel Gómez i Federic Fillat, de l’Instituto Pirenáico de Ecologia.

El botànic Pere Montserrat va morir el 4 de febrer de 2017, el proper mes d’agost hauria complert cent anys. La ciutat el va proclamar mataroní il·lustre el 2009 i des de 2011 el seu retrat penja de la galeria d’il·lustres que hi ha a la primera planta de l’Ajuntament.

L’acte, que començarà a 2/4 de 8 del vespre, es farà aquest dijous 25 de gener, a la Sala d’Actes de la Fundació Iluro, al carrer Santa Teresa.

Informa: A. Gual