Ismael Peña, un mataroní al capdavant de l'organització de les eleccions del 14F

Peña-López és el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya

Un mataroní ha estat l’encarregat de dissenyar el dispositiu de les eleccions més atípiques que s’han viscut, les del  14 de febrer, marcades pel coronavirus. Ismael Peña-López, nascut a Mataró el 1973, és el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya i com a tal, responsable de programar pas per pas el procés de votacions marcat per la COVID, acompanyat d’unes estrictes mesures sanitàries per evitar la propagació de contagis de COVID-19, en un moment complicat de la pandèmia com ha estat el pic de la tercera onada. El mataroní Ismael Peña-López ha explicat en una entrevista a El Mirador de Mataró Audiovisual que van començar a preparar les eleccions el mes de juliol del 2020. Un cop celebrades, Peña-López assegura que han estat un èxit, no només perquè s’ha garantit el desenvolupament d’unes votacions amb mesures de seguretat molt estrictes, sinó perquè s’han tirat endavant amb molt de consens.

En altres comunitats s’ha apostat per donar tot el pes del disseny del dispositiu d’aquestes atípiques eleccions als Ajuntaments, com al País Basc, i en algunes altres s’ha centralitzat des del govern de la comunitat, com a Galícia. A Catalunya s’ha apostat, tal com explica Peña, per un model mixt, en què la proposta de base sorgia de la Generalitat i es concretava amb els municipis, amb els que hi ha hagut contacte directe i constant. A diferència del que ha passat a Portugal, Galícia o el País Basc, on s’ha optat per prohibir la votació presencial a les persones infectades de COVID, a Catalunya s’ha permès que els positius, contactes estrets i quarantenes poguessin exercir el seu dret a vot de manera presencial. Per garantir aquesta possibilitat es va decidir fer una aposta per unes mesures de seguretat molt estrictes.

Abans d’ostentar el càrrec de director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals a la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña-López va exercir durant 15 anys de professor dels Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya. El mataroní també ha estat investigador sènior a Open Evidence i director d’Innovació Oberta a la Fundació Jaume Bofill.

Informa: C.Sánchez