El programa que ofereix suport psicològic en malalties avançades compleix 10 anys

Doctor Ramon Cristòfol

El Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades arriba als 10 anys en funcionament. En aquesta dècada ha atès un total de 1.080 pacients i prop de 1.500 familiars. Un programa que es desenvolupa des del Consorci Sanitari del Maresme amb la Fundació Hospital i l’Obra Social “la Caixa”. La feina que es fa des del programa se centra afavorir la comunicació entre pacient i familiars, preservant el sentit de dignitat de la persona, afavorint el comiat i tancament del cicle vital, atenent el sofriment vital i espiritual, i ajudant a la presa de decisions difícils i conflictes ètics. En una entrevista al Mataró al Dia, el doctor Ramon Cristòfol, director de l’àrea sociosanitària del CSdM i cap de l’àrea de geriatria, ha fet un balanç positiu d'aquests 10 anys de trajectòria i ha assegurat que l'objectiu és seguir creixent.

Precisament, coincidint amb els 10 anys de vida del Programa d’atenció a persones amb malalties avançades s’ha ampliat una de les seves vessants, la d’acompanyament al dol per la pèrdua d’un familiar. L’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS) del Maresme, fins ara format per quatre psicòlegs, ha crescut a partir d’aquest 2018 amb la incorporació d’un cinquè professional per ampliar l’atenció individual i grupal durant el procés de dol.

Segons un informe realitzat pel mateix equip del Programa, l’atenció psicosocial millora en un 90% els símptomes psicològics que perjudiquen l’estat anímic dels pacients, com l’angoixa, la depressió, la desmoralització o la pèrdua de sentit.