Un virus ataca milers de fitxers de l’àrea de gestió del TecnoCampus

L’atac informàtic ha estat molt localitzat i no ha afectat la part de docència i empreses del campus universitari

Un virus informàtic bloqueja milers de fitxers de l'àrea de gestió i administració del TecnoCampus. L'atac informàtic ha estat molt localitzat i no ha afectat la part de docència i empreses del campus universitari. Es tracta d'un BitLocker, un software que encripta fitxers com documents de Word o Excel i en bloqueja l'accés. El virus es va detectar dilluns. Durant els dos primers dies es va activar el protocol d'aïllament dels servidors contaminats per evitar-ne la propagació. Ara ja s'ha reactivitat l'àrea bàsica de comptabilitat per assegurar els pagaments, facturacions i nòmines entre d’altres. Durant el mes vinent es treballarà amb la recuperació de documents individuals, que és el que comporta més volum de feina.

El modus operandi d'aquest tipus de virus és encriptar els fitxers mitjançant una contrasenya perquè no s'hi pugui accedir i posteriorment vendre'n la clau. Des del SIT, Serveis Informàtics i Telemàtics, treballen colze a colze amb el CESICAT, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya per recuperar l'accés sense cedir  al xantatge. Segons Joan Gil, director d’Infraestructures i Serveis del TecnoCampus, el virus possiblement ha accedit als servidors a través del correu electrònic. Els antivirus no han pogut aturar-lo perquè la signatura, l'algoritme que identifica de forma exclusiva el virus, és nou. Ara, però, aquesta signatura ja ha quedat registrada i es podria evitar un nou atac d'aquest mateix virus. 

La Universitat Autònoma de Barcelona també ha patit un atac informàtic aquest dilluns. Gil, però descarta que es tracti del mateix malware.