Mataró redueix la ràtio d’Infantil 3 a 18 alumnes per mantenir línies

Per les preinscripcions escolars del curs 2023-2024, a la capital del Maresme s’han ofertat 1.056 places per I-3 i unes 800 per primer de secundària.

Mataró ja té una primera imatge de com serà l’oferta educativa a la ciutat el curs vinent després que dilluns es tanqués la preinscripció escolar. Tal com detalla Simó López, director dels Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental, a la capital del Maresme s’han ofertat un total de 1.056 places per Infantil 3, l’antic P-3, i a primer de secundària unes 800. Pel que fa a les de primer d’ESO, aquestes s’ampliaran fins les 1.614 quan s’hi sumin els alumnes de continuïtat, és a dir, aquells que venen dels instituts escola o de centres concertats amb secundària.

Tornant a infantil però, aquest any s’ha fet un pas més per contrarestar la baixada de natalitat de la població. En el cas de Mataró, són 71 els infants menys d’Infantil 3 empadronats respecte l’any passat. La xifra s’enfila fins els 2.000 a nivell català. És per això que si pel curs anterior s’acordava fixar la ràtio d’I-3 a 20 alumnes, enguany s’ha considerat oportú reduir-la a 18 per intentar garantir la continuïtat de totes les línies existents.

Simó López (director Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental): La primera política que hem aplicat des del Departament d’Educació ha estat la ràtio 20. Hem pogut establir un cinturó de seguretat que ens ha permès anar a la ràtio 18 a les escoles públiques. D’aquesta manera, el que permetem és repartir aquella matrícula viva posterior que arribi fins a completar la ràtio 20. Amb la distribució de l’alumnat i aquest ajustament a 18, esperem que es pugui evitar el tancament de grups. 

Pel curs vinent, també es farà el desplegament del Decret d’admissió d’alumnat aprovat el 2021 el qual comporta la reserva de places per a alumnes amb necessitats educatives especials per diversitat funcional (NEE-A) i específiques derivades de situacions socioeconòmiques desfavorides (NEE-B). D’aquesta manera, es vol lluitar contra la segregació a l’aula. El desplegament d’aquest Decret afecta tant a les escoles de titularitat pública com concertada.

Simó López (director Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental): Desplegant el Decret d’admissió ens permet col·laborar amb tota la xarxa pública per repartir aquest alumnat vulnerable. Això també fa que de les 10 ciutats més grans de Catalunya, Mataró sigui l’única que tingui un índex de dissimilitud baix, acceptable i positiu.

Un cop revisades les sol·licituds de la preinscripció escolar, s’obrirà el termini de la matriculació el proper 20 de juny. Un període que s’allargarà fins al 29 del mateix mes per l’alumnat d’entre I-3  i 4t d’ESO.