Mataró disposarà de 54 línies d’I-3 pel curs 2023-2024

Una de les dues línies d’I-3 que oferia l’Escola La Llàntia tancarà per falta d’inscripcions. És l’única que es perd respecte al curs anterior a Mataró. Pel que fa a 1r d’ESO, una trentena d’alumnes no ha pogut entrar a la seva primera opció.

Mataró podrà absorbir tota la demanda de preinscripcions a Infantil 3 de cara al curs vinent. Són 1.100 les places que s’han ofert i 970 les inscripcions que s’han rebut dins del termini. Això farà que es conformin 54 línies d’I-3, distribuïdes 31 en centres públics i 23 en concertats. Respecte al curs actual, només es perdrà una línia. Aquesta correspon a una de les dues que s’oferien a l’Escola La Llàntia. Segons expliquen des de Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Orientals, el tancament es produirà ja que no s’han pogut omplir les dues línies. Pel que fa a les preinscripcions, a causa de la baixa natalitat generalitzada a tot el territori, a Mataró s’hauran registrat fins a 80 infants menys que l’any anterior. Per contrarestar aquest descens de la natalitat, al març es va anunciar la reducció de la ràtio de 20 a 18 alumnes per aula.

Un cop acabat el període de preinscripcions i feta la primera assignació de places, ha tornat a entrar a escena el debat de si Mataró ha de mantenir la zona única. Aquest sistema no prioritza que els alumnes es puguin escolaritzar a prop de casa sinó que obra la possibilitat d’aconseguir una plaça a qualsevol de les escoles de la ciutat. La zona única es va desplegar amb l’objectiu de garantir la igualtat d'oportunitats i l'equitat a partir d'una distribució d'alumnes equilibrada arreu de la capital del Maresme. Ara, un cop han tornat a irrompre en escena les queixes de famílies que han quedat fora de les seves primeres opcions, des de Serveis Territorials s’obre la porta a estudiar a la taula de planificació la continuïtat o no de la zona única de cara als propers cursos.

Simó López (director dels Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Oriental): Nosaltres portem 70 ajuntaments. La ciutat de Mataró és la vuitena més important de Catalunya. És veritat que destaca per ser zona única però, a la vegada, també és veritat que té l’índex de segregació, de les 10 més grans, és la que surt més ben parada. Sí que es pot proposar des de la taula de planificació en la qual ens reunim Ajuntament i Serveis Territorials es pot proposar el fet de desunificar la ciutat. Això deixaria de garantir la mobilitat per tota la ciutat. Aquestes zones no respondrien a la teoria de barris de la ciutat sinó que serien zones com els districtes de les votacions en els quals tu tindries una puntuació extra si no te’n vas de la zona que et pertoca.

Aquest any, les famílies han alçat la veu per queixar-se d’una banda, del tancament de la línia d’I-3 de l’Escola La Llàntia i, de l’altre, de no haver pogut entrar en primera opció a escoles com l’Anxaneta, Montserrat Solà i Joan Coromines perquè la demanda de places ha estat superior a l’oferta.

Simó López (director dels Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Oriental): És veritat que han tingut una demanda important i que hi ha famílies que han quedat fora com passa a altres escoles de Mataró. Hi ha altres zones on hi ha escoles més demanades i aquestes famílies aniran a la seva segona o tercera opció. Respecte a la reserva de l’alumnat vulnerable, el pacte contra la segregació indica que no hi hagi sobre oferta i repartir l’alumnat vulnerable en tots els centres de la ciutat. El que fem és una reserva que demanem que sigui el màxim ajustada a les famílies detectades pels serveis socials de l’Ajuntament o pel mateix servei d’Educació perquè no quedin places buides.

Pel que fa a secundària, pel curs 2023-2024 els instituts mataronins han tingut, segons explica Simó López (director dels Serveis Teritorials del Maresme i el Vallès Oriental), “una demanda més equilibrada que el curs passat”. Tot i això, hi ha hagut centres que han estat molt sol·licitats i que no han pogut absorbir tota la demanda. Per això, una trentena d’alumnes hauran d’inscriure’s a la segona o tercera opció que van indicar a la preinscripció.