El director adjunt dels Serveis Territorials d'Educació, Joan Lleonart, confirma al debat de tvmataró l'aposta del Departament d'evitar passar el llindar dels 20 alumnes per aula

Els Serveis Territorials d'Educació confirmen que la ràtio de 20 ha vingut per quedar-se. De fet, aquest curs a Mataró ha començat amb una reducció de ràtios per segon any consecutiu, amb 18 alumnes a l’escola pública i de 20 a la concertada. Una tendència a la baixa que es manté des de fa dos anys. El curs 2021-2022 començava amb 23 alumnes per classe i el passat amb 20 alumnes com a màxim. La disminució fins a 18 d'aquest curs s'ha consensuat a Mataró amb la voluntat d'evitar el tancament de més grups d’I3. L'Escola La Llàntia ha perdut una de les línies per manca de sol·licituds, motiu que va portar a la seva comunitat educativa a manifestar-se al carrer a finals del curs passat. Precisament, la baixada de la demografia portarà al tancament inevitable de línies, segons apunten des d'Educació.
Joan Lleonart, director adjunt dels Serveis Territorials: "El que és segur que ha vingut per quedar-se és la ràtio 20. (...) Amb l'Ajuntament es va decidir fer aquesta aposta per reduïr aquesta ràtio a 18 a les públiques que és on es pot fer la reducció perquè és un municipi que rep molta matricula viva i que durant el curs acabarà acollint alumnat de famílies que es traslladen i no hem de fer que en un temps la ràtio estigui per sobre de 20. Això ens permetrà aconseguir escoles molt més equilibrades a nivell d'inclusió."
Tal com s'esmentava al debat temàtic d'inici de curs de la televisió de Mataró, la reducció de les ràtios s’ha acordat, a proposta del Consell Escolar Municipal, entre l’Ajuntament de Mataró i el Departament d’Educació. Un dels principals objectius, millorar la qualitat de l'ensenyament. I pel que fa a reptes: resoldre els conflictes que es generen en determinades zones per la manca de places i assolir un compliment real de ràtios tenint en compte la matrícula viva.
Beatriz Delgado, regidora Educació Mataró: El que sí és uan bona notícia per totes plegades és que pugui haver-hi 18 persones a l'aula i 20 a la concertada, cal agraïr l'esforç que fan en aquest aspecte; i cal seguir treballant en una bona planificació.
Toni Aguilar, director Escola Pia Santa Anna: Millores en qualitat perquè tens més docents amb menys alumnes, per tant això és important. A més, amb la situació de Mataró, amb el repartiment equitatiu de persones amb certes característiques, que aquí fem una aposta de ciutat tots els centres, penso que és bo per la ciutat i pels infants i joves, que és pel que treballem.
Carme Civit, presidenta del Moviment Educatiu del Maresme (MEM) i mestra: Si que és cert que quan arriba el moment final de matrícula i assignació de places a últim moment, sempre hi ha unes zones en què hi ha menys places escolars i això genera alguns conflictes, però jo crec que si que hi ha un acord gran.
David Caño, representant USTEC al Consorci d'Educació de Barcelona i portaveu d'IAC: Mesura important, cal que es compleixi i que sigui veritat, que no sigui només propagandística i que no hi hagi tancaments preventius de grups.
Aquest curs a Mataró 950 alumnes comencen I3 repartits en 55 aules.