La gestió de l’aigua, epicentre del projecte Global Scholars d’enguany

L’Institut Puig i Cadafalch fa 7 anys que participa en aquest projecte d’abast internacional amb els alumnes de 1r de secundària. Aquest curs la iniciativa gira entorn a la gestió de l’aigua i el centre mataroní ha centrat la temàtica en la sequera.

Els alumnes de 1r de secundària de l'Institut Puig i Cadafalch conformen un mural relacionat amb la sequera (tvmataró)

Aquesta setmana els alumnes de 1r de secundària de l’Institut Puig i Cadafalch han posat punt final a un dels projectes més ambiciosos en els quals participa el centre. Es tracta de ‘Global Scholars’, una iniciativa d’abast internacional amb l’anglès com a llengua protagonista, amb el qual fa 7 anys que hi col·labora el centre.

Laura Garcia (professora d’anglès i cap del departament de llengües estrangeres i coordinadora del projecte internacional “Global Scholars”): És un programa internacional que permet que l’alumnat d’entre 10 i 13 anys interactuï amb altres alumnes de diferents ciutats d’arreu del món. A través d’aquest projecte, els alumnes fomenten el pensament crític, la creativitat, la responsabilitat, la conscienciació i tenen la possibilitat de poder identificar problemes locals d’interès global i aplicar solucions.

Cada any, aquest projecte se centra en problemàtiques d’interès global diferents. En el cas del curs 2022-2023, ha posat el focus en la gestió de l’aigua.

Oriol Berengueres (professor de “Global Scholars”): Ha coincidit aquest any amb el tema de l’aigua que ha anat com anell al dit tenint en compte el problema de la sequera a casa nostra. La direcció del projecte no anava cap a la sequera, però nosaltres l’hem encarat molt cap aquí.

Al llarg del curs són moltes les activitats que s’han dut a terme vinculades a ‘Global Scholars’. Interactuar amb alumnes de París, Madrid, Nova York o la Xina o identificar maneres per reduir el malbaratament de l’aigua a l’institut són només un parell d’exemples.

La traca final arribava aquest dimarts, moment en el qual tocava demostrar tota la feina que s’havia fet des del setembre. Així doncs, els alumnes de 1r d’ESO, s’han adreçat a tots els cursos del centre per explicar-los mesures per gestionar millor el consum de l’aigua a través d’un vídeo. A més, els han fet apuntar en una gota d’aigua de paper frases inspiradores vinculades amb el projecte. Unes gotes que, més tard, han acabat sent enganxades en un mural.  

Chloé i Ayoub (alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Puig i Cadafalch): Ens ha servit per pensar que l’aigua és molt important en la nostra vida i que altres països estan patint molt per aquest problema. També ens ha servit per fer un ús més responsable de l’aigua.

Israe i Valeria (alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Puig i Cadafalch): Ens ha servit per aprendre més l’anglès i per ser conscients que estem en sequera i que no tenim quasi res d’aigua.

El camí que han recorregut fins a arribar a aquest dimarts ha implicat esforç i dedicació i no sempre ha estat senzill. La iniciativa els ha plantejat reptes que, a poc a poc, han anat superant.

Chloé i Ayoub (alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Puig i Cadafalch): Ens hem posat una mica nerviosos a l’hora d’anar a explicar el projecte a alumnes més grans que nosaltres. Però ha anat tot bé.

Iván i Ikram (alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Puig i Cadafalch): Aquesta última activitat ha estat la més complicada perquè era el tancament del projecte. Creiem que hem fet un bon treball i que ara podrem fer alguna posa perquè no hi hagi tan poca aigua en un futur.  

En termes generals, la valoració de com s’ha desenvolupat el projecte aquest any ha estat molt bona. El més important, ha estat però, haver aconseguit remoure les consciències de la generació del futur.