En una setmana, els alumnes de 3r de secundària del centre han confeccionat una plataforma interactiva capaç d’emetre música per acompanyar una performance en la qual s’hi representa una emoció.

Cada trimestre, l’Escola GEM promou entre els seus alumnes un projecte que anomenen ‘Espai Camins’. Consisteix en llençar un repte als seus estudiants perquè l’abordin amb una setmana en la qual deixen de banda les assignatures habituals per centrar-se en resoldre’l. En el cas d’aquest tercer trimestre, des del centre havien proposat als alumnes de 3r de secundària crear una plataforma interactiva capaç d’emetre música per acompanyar una performance que representés una emoció.
Pol Bartrès (professor de tecnologia de l’Escola GEM): És un projecte transversal. Agafa continguts curriculars de diverses assignatures: matemàtiques, tecnologia, música, educació visual i plàstica... És un projecte que té com una finalitat molt concreta: la creació d’una plataforma per poder-la gaudir a l’escola. En paral·lel també hi ha un treball de les emocions.
El punt de partida del projecte era la creació de la plataforma. Un procés que per molts no ha estat precisament un camí de roses tenint en compte que era la primera vegada que seguien unes instruccions o que feien servir alguna de les eines necessàries per serrar, llimar o foradar.
Un cop confeccionat el dispositiu interactiu, tocava pensar com representar l’emoció que els havia tocat a l’atzar tenint en compte l’acompanyament musical. Dues de les emocions treballades han estat el rebuig i la depressió.
Helena Guillem (3r de secundària de l’Escola GEM): Nosaltres fèiem el rebuig. El que volíem buscar és que es veiés el rebuig cap a una persona. Som 3 noies que es veu que anem vestides igual i es veu que el rebutgem. Això seria el bullying.
Queralt Domingo (3r de secundària de l’Escola GEM): Jo era la depressió en persona. Quan es posaven la màscara i es tocaven és quan començaven a entrar en depressió. Les següents ‘coreos’ representaven quan jo els controlava. Intentaven escapar però no podien. Finalment, dos d’ells poden escapar però n’hi ha un altre que li costa més.
L’experiència fomenta la coordinació i el treball cooperatiu entre alumnes amb destreses diverses. A més, com que es tracta d’un projecte transversal promou l’activació d’habilitats que no cada dia posen en pràctica.
Helena Guillem (3r de secundària de l’Escola GEM): Era molt creatiu i no estem acostumats a fer això. Normalment, fem més treballs de buscar informació i coses.
Tian Lara (3r de secundària de l’Escola GEM): En el meu cas, el que més m’ha agradat ha estat la plataforma. A mi m’agrada força el muntatge.
Sara Molina (3r de secundària de l’Escola GEM): Per mi el que ha estat millor del projecte és que hem treballat una part que normalment no es treballa, l’emoció, i com representar-la amb qualsevol tipus d’art des del dibuix fins la dansa o l’expressió corporal.
Adrià Molina (3r de secundària de l’Escola GEM): A mi el que més m’ha agradat és que vam fer servir el trepant de columna que no l’havíem utilitzat mai abans.
Roc Soldado (3r de secundària de l’Escola GEM): El fet que el projecte hagi estat amb grups, hagis pogut comunicar-te amb altres persones o que hàgim estat ajudant-nos.
Aquest haurà estat el darrer projecte d’aquestes característiques que hauran fet els alumnes de 3r de secundària. En els dos anteriors trimestres el repte es va relacionar amb el racisme i la discriminació i amb la taula periòdica i la llengua castellana. De cara al curs vinent, tal com avancen des de l’escola, ja estan preparant una proposta que anirà més enllà a nivell constructiu amb l’objectiu de dur a terme una idea més ambiciosa.