Crítiques als vals escolars: joguines sí, carmanyoles no

Les famílies consideren que s'hauria de permetre comprar material requerit a les escoles com ampolles d'aigua, porta entrepans o auriculars

Crítiques pels vals escolars per valor de 100€ que la Generalitat ha posat a disposició de les famílies de primària per aquest inici de curs. Tot i que l'ajuda està ben vista pels pares i mares, consideren que és poc eficient. Aquelles famílies que no han de comprar llibres de text perquè, o bé, les escoles no els utilitzen, o ja els inclouen en el preu de la matrícula, no poden destinar els xecs a altre material requerit pels centres escolars com la flauta dolça, carmanyoles, porta entrepans, ampolles d'aigua o auriculars. En canvi, sí que els poden bescanviar per joguines educatives, com el Lego.

Per altra banda, els vals es poden fer servir fins al 30 de novembre i les famílies demanen que s'allargui el termini durant tot l'any per cobrir futures necessitats que ara encara no tenen. També reclamen que aquells nens i nenes que es matriculin a partir del setembre o octubre també rebin els vals com els que ho van fer al maig.

Míriam Tébar, mare. "Crec que en molts casos aquesta ajuda acaba sent poc eficient, ja que per exemple, en les escoles que treballen per projectes i no fan servir llibres de text, aquesta despesa no hi és. A l'escola dels meus fills, per exemple, a la matrícula ja s'hi inclou també tot el, material escolar: estoigs, llibretes, llapis... llavors tot aquest material ja no l'hem de comprar. Altres coses que sí que fem servir com carmanyola, ampolla d'aigua o auriculars ja no entren dins aquests vals escolars".

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya demanen al Govern que no es repeteixi la fórmula d'aquest any i proposen que els diners arribin directament a les escoles per triar en què gastar-los i reduir així les quotes de material. Una mesura que respectaria, diuen, els valors igualitaris promoguts per l'escola pública.

Belén Tascón, presidenta de l'Associació de Federacions de Famílies de Catalunya. "Aquests valors que l'escola pública ha posat en relleu i dels que ens sentim molt orgullosos amb aquesta mesura no es respecten. Llavors la gent s'ho gastarà per exemple comprant una motxilla millor".

El bescanvi de vals ja va començar el mes de juliol i s'ha accentuat aquests darrers dies per l'inici del curs. Des d'Abacus Mataró asseguren que s'han gastat sobretot per comprar motxilles, estoigs i llibretes.

Sílvia Conejos, cap tècnica Abacus Mataró. "A principis de juliol ja va començar a haver-hi molt de moviment i sí, la gent està fent ús del val. L'estan utilitzant per als llibres de text, però sobretot per tot el que és material escolar. Motxilles, estoigs, llibretes... tot el que té veure amb el necessari per començar el curs".

Cada família es gasta 300 euros per curs de mitjana a l'escola pública sumant sortides, llibres de text i material escolar.