Una segona vida per als residus sanitaris

L'empresa Sustein promou a Mataró la reutilització de teixits d'un sol ús com ara mascaretes, guants o bates i transformar-los en mobles o materials per a la construcció

Gairebé la totalitat dels residus sanitaris que generen els hospitals, les residències, els sociosanitaris o els centres d'atenció primària acaben a l'abocador. De fet, teixits d'un sol ús com ara guants, bates, mascaretes o davantals sovint van a parar a les plantes incineradores després d'haver-los esterilitzat.

L'empresa Sustein promou des del centre Reimagine Textile de Mataró intentar donar una segona vida a aquest tipus de deixalles. Un projecte empresarial que, a més, ha guanyat el premi a la innovació, la sostenibilitat i l'economia circular.

Simón González, fundador de Sustein: Aquest residu és un subproducte de tota la indumentària que entra en contacte amb els pacients i els metges en un hospital. Està format per gases, mascaretes o guants. Tot això són plàstics d'un sol ús que tenen una vida d'uns 15 minuts i que sovint ni estan bruts ni contaminats

El fundador de la firma, Simón González, explica que els usos que se li pot donar a aquest material són diversos i obre tot un ventall de possibilitats. Amb la vista posada en la construcció, un sector que coneix en profunditat, aposta per utilitzar-lo en aïllaments tèrmics, per revestir terres o per fer taulers d'aglomerat i fabricar, per exemple, mobiliari.

Simón González, fundador de Sustein: Avui ens hem enfocat en un taulell que ens permet fer-lo servir en qualsevol modalitat, però els usos són diversos i sabem que aquest producte té moltes altres bondats.

El producte ja ha despertat l'interès d'algunes empreses de disseny i d'arquitectura del país, que volem provar aquest material en projectes singulars. Però abans de veure terres, parets o mobles fets d'aquests teixits sanitaris, l'emprenedor necessita finançament per certificar el producte i poder introduir-lo en el mercat.

Simón González, fundador de Sustein: Tenim relació amb empreses que fabriquen i dissenyen mobiliari, amb oficines d'arquitectura que volen usar-lo com a aïllant tèrmic o com acabat de revestiment de taulell. Són les primeres insercions en el mercat que generarem.

González destaca que si bé avui en dia són molt pocs els que reaprofiten aquest residu, aquest paradigma hauria de canviar. En aquest sentit, considera que per l'enorme petjada ecològica que suposa per al medi ambient, tard o d'hora els governs obligaran a donar un ús a aquest material. Un moment per al qual Sustein ja s'està preparant.