Una aturada amb molts establiments tancats i problemes puntuals en empreses

A Mataró, el seguiment de l’aturada general va ser majoritari en el sector del comerç i l’hostaleria, com a mínim al centre de la ciutat, on la majoria de persianes estaven tancades com a protesta per la violència policial del passat 1 d’octubre.  Segons la Unió de Botiguers de Mataró, el 90% dels comerços que aplega l’associació va decidir sumar-se a l’aturada general i les poques botigues que van obrir ahir dimarts ho van fer sense problemes: no van trobar-se amb piquets contraris a la seva obertura.

Pel que fa als bars i restaurants, van afegir-se a l’aturada general el 75% dels establiments que formen el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró. Per barris, el seguiment de l’aturada va ser del 60%, mentre que al centre es van afegir al senyal de protesta prop del 85% dels establiments agremiats. La imatge del centre - amb la majoria de botigues i establiments tancats - contrastava amb la de Mataró Parc, on el 90% dels comerços van obrir amb el seu horari habitual. Des del centre comercial asseguren que la majoria d’establiments van viure el 3 d’octubre com un dia més.

Quant a les petites i mitjanes empreses, PIMEC ha informat que el sector que ha fet un seguiment menor de l’aturada ha estat el de la indústria, amb un 65% a nivell de Catalunya. En canvi, el seguiment ha estat gairebé total al sector agrari (99%), el social (92%) i a la majoria d’empreses de l’hostaleria, el turisme i comerç, amb un 90%.

Amb tot, els sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, han explicat que l’aturada general a Mataró ha tingut un seguiment desigual en els diferents sectors de treball, on han hagut de donar suport a alguns comitès d’empresa que s’han trobat amb problemes per sumar-se a l’aturada. És el cas de Mataró Bus, segons explicava el secretari general de CCOO al Maresme, Gonzalo Plata, molt indignat per la violència policial de diumenge passat. Plata ha subratllat que l'aturada del 3 d'octubre no només ha afectat els treballadors, sinó la societat catalana en tots els seus àmbits.

 

Informació elaborada per B. Doñate, D. Bigorra i P. Andreu.