Torrot, Blue Sun i Punt Roma traslladen la seva seu social

Planta de producció de Blue Sun a Mataró. Foto: Blue Sun

Tres empreses mataronines: Torrot-Gas Gas, Blue Sun i Punt Roma canvien la seu social i deixen Mataró per instal·lar-se fora de Catalunya. D’aquesta manera, el teixit empresarial mataroní també pateix les conseqüències de la fuga d’empreses de la inestabilitat política que viu Catalunya. Així, Torrot – Gas Gas, dedicada a la construcció i venda de motos i un dels referents dels vehicles de trial ha optat per Saragossa per instal·lar-se (ho va fer fa dos mesos). També Punt Roma, empresa tèxtil de moda femenina, marxa a la capital aragonesa i porta allà la seva seu social. L’altre de les grans empreses que ha sortit de Catalunya és Blue Sun (antiga Procter & Gamble) que fabrica des de la planta de Mataró detergents i ambientadors. Blue Sun ha optat per traslladar els seus serveis centrals de la capital del Maresme a Alcalá de Guadaíra (Sevilla).

Malgrat les alertes i especulacions, traslladar les oficines centrals o les seus socials no representa un gran daltabaix econòmic pel territori del que marxen les empreses. És a dir, a nivell de PIB (Producte Interior Brut) i de tributació no es nota un canvi rellevant ja que els centres de producció no s’han mogut del territori. En tot cas és, segons el doctor en economia Josep Maria Raya, un moviment per canviar de lloc els òrgans de decisió de les empreses: els consells de direcció i administració. La importància dels canvis es pot trobar en el toc d’atenció que, a parer de l’expert, està fent l’empresariat a la classe política catalana. És a dir, segons Raya els empresaris estan complint amb el que diu la teoria econòmica: l’estabilitat i la certesa econòmiques es posen per davant de qualsevol ideologia.

En aquest sentit, assenyala aquest expert en economia que la situació no és, a hores d’ara, irreversible. Així, considera l’expert que el creixement de l’economia catalana a llarg termini depèn, i molt, del capital humà i de l’estabilitat que els inversors visualitzin al territori. El doctor Josep Maria Raya apunta que després dels darrers mesos d’inestabilitat política a Catalunya la nova legislatura i les decisions que prenguin els nous governants del país poden fer tombar la balança dels empresaris. Per Raya, si es manté la via unilateral les empreses faran un nou toc d’alerta que, aquesta vegada sí, podria ser més perillós pel teixit productiu de Catalunya. En aquest sentit posa com a exemple una situació similar, la que es va produir al Quebec, on amb un referèndum pactat i amb una situació molt més clara, moltes empreses van abandonar la zona francòfona del Canadà i mai més s’hi van tornar a instal·lar.

Aquestes empreses mataronines s’han de sumar a la sagnia que ha patit el teixit empresarial català en els darrers mesos. I és que més de tres mil companyies de tots els sectors han optat per emportar-se les seus socials i buscar a altres punts de l’estat estabilitat i certesa pels seus negocis. La majoria d’aquestes tenen un important poder econòmic, són les que tenen més potencial i les que cotitzen a l’IBEX 35 (índex de referència de les borses espanyoles).