Torra proposarà a Sánchez 40 mesures per "reactivar l'economia catalana"

El president de la Generalitat, Quim Torra, presentarà aquest diumenge a Pedro Sánchez 40 propostes per evitar una crisi socioeconòmica greu a Catalunya els propers mesos. Entre d’altres propostes, plantejarà reclamacions històriques, com el retorn dels 9.000 milions d’euros de deute que l’Estat té amb Catalunya, i poder cobrar els 4.000 milions d’euros que, de moment, ha costat a la Generalitat fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

El paquet de mesures inclou sobretot propostes econòmiques que han de servir, segons Torra, per "reactivar l’economia catalana" i per "salvar llocs de treball". Així, reclamarà al govern de Sánchez qüestions econòmiques pendents, com el finançament dels Mossos del 2010 al 2017, el deute de la Llei de la Dependència i els diners necessaris per fer front als efectes del temporal Gloria. Des del Govern també volen acabar amb el dèficit fiscal, valorat en 16.000 milions d’euros.

Torra ha anunciat el paquet de mesures aquest dissabte, després de saber que el govern espanyol ajudarà, finalment, els afectats per la crisi de la Covid-19 amb un ingrés mínim vital, un ajut proposat des de Catalunya l'abril passat i que es farà realitat a partir del juny. Segons Torra, és positiu que hagin acceptat almenys aquesta proposta, però considera que la seva aprovació "arriba tard". En aquest sentit, espera que es cobri aviat i que acceptin d'altres propostes que ajudarien, en aquest cas, els empresaris i els autònoms, entre elles l'eliminació de les quotes mensuals.  

El cap de l’executiu català ha insistit una vegada més que “Catalunya ha de poder decidir el seu futur i que ha de recuperar totes les seves competències” per poder gestionar la crisi del coronavirus i dirigir el país cap a la reactivació econòmica, donant prioritat sempre a les persones. Per això, segons el president, "fins que Catalunya no recuperi aquests competències, el Govern s’oposarà a tota pròrroga de l’estat d’alarma” plantejada des de l’Estat.

B. Doñate