"S'havia de fer una pausa de tot el sistema tributari"

Mesures llargament reivindicades per la patronal PIMEC, que ahir va voler reflexionar sobre la situació econòmica actual i escenaris futurs en el seu acte “Aixequem el vol”

Foto: Mataró Audiovisual

Mesures com els ERTO o els ICO han ajudat a frenar la davallada de l'ocupació tot i la caiguda del PIB en un 12,5%, però ara ja queden curtes per les necessitats que té el teixit empresarial. Així ho va explicar ahir al vespre el Doctor Anton Gasol, degà del Col•legi d'Economistes de Catalunya, durant l'acte "Aixequem el Vol", organitzat per PIMEC Maresme-Barcelonès Nord. Explica que durant la crisi del 2007-2008 la caiguda del PIB va ser menor, d'un 8%, però l'ocupació es va desplomar en un 18% degut a la falta d'instruments específics. Afirma, però, que les mesures financeres preses per frenar l'impacte de la crisi de la Covid en el teixit productiu i en l'economia van ser efectives durant la primera onada, però que ara en caldria d'addicionals per garantir la supervivència de les empreses que s'han estat veient afectades durant tots aquests mesos. Mesures, que explica el Doctor Gasol, com una pausa del sistema tributari, o les reduccions d'IVA, que països com Alemanya estan aplicant des de l'inici de la crisi.

Programes com el Next Generation, impulsat per la Unió Europea, faran arribar importants quantitats de diners a països com Espanya, que després s'hauran de dividir entre les diferents Comunitats Autònomes. De fet, les ajudes que arribaran d'Europa seran determinants per a la recuperació del teixit empresarial i la revifada econòmica. Accedir-hi no és fàcil, però, i des de patronals com PIMEC treballen per vehicular, projectes tractors que permetin aconseguir aquestes ajudes, perquè puguin arribar després a les empreses del territori.

A la comarca del Maresme un 99,8% de les empreses són PIMES, moltes d'elles amb un sol autònom o amb uns pocs treballadors. Un teixit empresarial molt atomitzat, que per les seves característiques fa que moltes empreses tinguin dificultats a l'hora d'accedir a ajudes, per la quantitat de requisits es demanen.

Informa: A.Gual