S’estabilitza la xifra d’aturats per sobre dels 10.000 a Mataró

Lleuger descens de l’atur aquest mes de setembre a Mataró. A hores d’ara la xifra d’aturats a la ciutat és de 10.109 persones, 44 menys respecte les dades del mes d’agost. La taxa d’atur continua superant el 16%. Si comparem les xifres d’aquest mes de setembre amb el de l’any passat, la diferència és notable. En aquell moment hi havia 8.484 persones en situació de desocupació i la taxa no arribava al 13%.

Pel que fa al conjunt de la comarca del Maresme, la xifra de persones sense feina aquest mes de setembre és de 29.681, el que representa una taxa del 14.44%. En comparació amb el 2019, veiem que ara hi ha més de 6.000 persones més sense feina i la taxa de desocupació es troba 4 punts per sobre respecte l’any passat.

Les dades d’atur deixen de banda les dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, els ERTOs. Les últimes dades recullen que fins a l’agost es van resoldre 1.745 ERTOs a Mataró i 5.527 al Maresme. Una situació que ha afectat 11.188 treballadors a Mataró i 34.680 al Maresme fins a l’agost d’aquest any.

Quarta pròrroga dels ERTOs

Precisament, des d’aquesta setmana passada s’ha prorrogat per quarta vegada des de l’inici de la pandèmia la possibilitat d’aplicar ERTOS, aquesta vegada fins al 31 de gener de 2021. Aquesta nova pròrroga contempla alguns canvis. Fins al moment, el fet d’estar en ERTO no consumia atur però des de l’1 d’octubre es consumeix atur excepte que t’acomiadin des d’ara i fins l’any que ve per causes objectives o econòmiques o quan l’acomiadament sigui improcedent.

Una altra de les novetats d’aquesta nova pròrroga dels ERTOS és que no hi haurà exoneració de les quotes de seguretat social excepte en alguns sectors, com per exemple el dels hotels o allotjaments turístics. En canvi, hauran de continuar pagant aquestes quotes els sectors del comerç minorista i la restauració.

Informa: C.Sánchez 

Tags: