S’eleva a 31.027 el nombre de treballadors afectats per un ERTO al Maresme i 10.233 a Mataró

La xifra de treballadors que es troben afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) encara no ha tocat sostre. Des que va començar la pandèmia a mitjans del mes de març, al Maresme s’han registrat 5.238 expedients que han afectat un total de 31.027 treballadors fins a finals del mes de juny. Respecte als mateixos paràmetres però centrats a Mataró, s’han presentat 1.672 ERTOs fins al 30 de juny i hi ha 10.233 treballadors afectats. 

Tot i que la corba encara no ha iniciat el seu descens, és important destacar que la pujada no ha estat tan pronunciada com la que es va produir entre l’1 de maig i l’1de juny. Però quants d’aquests expedients de regulació temporal d’ocupació es poden vincular directament amb la crisi generada per la COVID-19? En el cas de Mataró, són 1.597 els expedients sol·licitats per força major. Al Maresme, aquesta mateixa xifra és de 4.965. Per tant, això vol dir que a la capital de la comarca el 30,6% dels assalariats, gairebé 1 de cada 3, han patit les conseqüències d’un ERTO. Aquest percentatge a Catalunya es una mica inferior. Se situa al 26,8%. 

Pel que fa als sectors econòmics més desfavorits durant aquests darrers mesos, el comerç al detall i a l’engròs encapçalen el rànquing. Seguidament, hi ha l’hostaleria i, tanquen el podi les indústries manufactureres. Una classificació que es pràcticament calcada a nivell comarcal. 

Per intentar capgirar aquesta situació i que els expedients no acabin convertint-se en més treballadors a l’atur, des de l’Ajuntament de Mataró s’està treballant per oferir polítiques i ajudes que donin un impuls a l’activitat econòmica.

Des del consistori no només s’estan intentat establir línies d’acció per la situació actual, sinó que també es volen fomentar mesures que beneficiïn econòmicament la ciutat en el futur. Per exemple es vol “apostar per la formació, per què Mataró sigui una ciutat atractiva per les inversions i per que es creïn llocs de treball de qualitat”. 

Informa: L.Sanmiquel