Pujada generalitzada del preu del lloguer al Maresme aquest 2022

Els municipis de la comarca més propers a Barcelona són els que presenten lloguers més alts de mitjana. En alguns d’ells se superen als 1.000 euros. En canvi, a les poblacions més allunyades el cost mitjà és de, pràcticament, la meitat.

Fotografia: tvmataró

La situació del mercat del lloguer preocupa. Segons afirmen experts immobiliaris de Mataró, per cada pis de lloguer a dia d’avui hi ha entre 5 i 6 demandants. Això demostra que l’oferta és molt escassa i provoca l’augment del preu mitjà d’aquest tipus d’immobles.

Segons les darreres dades publicades, al Maresme de mitjana el preu del lloguer gairebé arriba als 700 euros i els habitatges més assequibles són els que es troben a l’extrem nord de la comarca. Tordera és el municipi més barat amb un preu que se situa en els 517 euros. El segueixen Sant Iscle de Vallalta, Malgrat de Mar i Palafolls. En canvi, en poblacions com Sant Vicenç de Montalt, Cabrils, Cabrera de Mar o Alella es poden trobar lloguers que superen els 1.500 euros convertint-se en els més cars de la comarca. A Mataró el preu mitjà és de 796€ i no varia excessivament entre barris.  Tot i això, la zona més cotitzada és el Centre i els edificis millor conservats. Arran de la pandèmia, també han pujat de valor aquells habitatges que disposen de sortides a l’exterior, és a dir, que tenen una terrassa o un pati.

Lluís Pous (gerent de Finques Pous): A Mataró el pis més car pot ser de 1.200-1.300 euros i el més barat, 550€. Pis d’una habitació. La mitjana són 700-750€. El preu el determinen tres coses: la situació, el metratge i l’estat de l’habitatge.

En el que coincideixen les immobiliàries i la Cambra de la Propietat és que les polítiques d’habitatge no han estat una prioritat per les administracions fins fa poc i això, afirmen, ens ha conduït a la situació actual. Ara sembla que comença a haver-hi un canvi de tendència i s’estan concedint ajuts però encara insuficients per frenar el desequilibri que s’arrossega entre l’oferta i la demanda.

Joan Antoni Pous (gerent Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme): Són molt limitats, s’esgoten de seguida i els requisits són molt restrictius. Des de la Cambra pensem que si realment es volen fer polítiques d’habitatge ha de ser amb unes partides pressupostàries de primera magnitud. No poden ser pressupostos per complir amb l’expedient. A l’habitatge mai se li ha donat la importància que requereix i ara potser ho estem pagant.

A Mataró per combatre l’augment del preu del lloguer, al 2018 es va impulsar el programa Lloguem!. Ofereix lloguers socials per sota del preu de mercat a canvi de subvencionar als propietaris d’habitatges desocupats obres de millora o rehabilitació. A mitjans del 2022 hi havia més de 50 habitatges adherits a aquest projecte. Una altra de les mesures que ha impulsat el consistori recentment, al setembre de l’any passat, va ser l’obligatorietat de destinar el 30% dels pisos de les noves promocions a habitatge social.