Prorroguen els ERTO fins al 31 maig i en simplifiquen els tràmits

El govern espanyol n'elimina els requistis burocràtics i permet fer la pròrroga de manera automàtica

Quarta pròrroga per acollir-se a un ERTO a causa de la pandèmia. El govern espanyol ha aprovat que els treballadors i empresaris afectats puguin acollir-se a un expedient de regulació temporal d’ocupació fins al 31 de maig. El termini de la tercera pròrroga era el 31 de gener, però la situació actual ha obligat a prorrogar la mesura. 

Aquesta quarta pròrroga presenta algunes novetats. La més important, la simplificació dels tràmits, és a dir, s’eliminen els requisits burocràtics i la pròrroga es fa ara de manera automàtica. Un altre canvi és que es simplifica el pas d’un ERTO extraordinari o per força major – tipologia que, per cert, s’amplia a més sectors- a un expedient per impediment d’activitat o limitat, és a dir, a causa de les restriccions vigents per la Covid-19.

Els afectats també podran accedir ara a les diferents ajudes i exoneracions si demostren que la seva facturació s’ha reduït a la meitat el primer semestre del 2020, i no un 75%, com es demanava fins ara. L’advocat Eduard Batlle, d’Advisoria, ha detallat aquesta i d’altres novetats en aquesta quarta pròrroga dels ERTO en el programa Ona Maresme de Mataró Audiovisual.

El que sí es mantenen són les exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social per no acomiadar ningú durant els sis mesos següents a haver-se acollit a un ERTO. Això, però, no vol dir que un empresari no pugui acomiadar un treballador en aquest període, sinó que, si ho fa, haurà de retornar a l’Estat totes les exoneracions de les que s’hagi beneficiat fins a aleshores, tal i com ha explicat el mateix Batlle.  

A l’Estat espanyol hi havia a finals de desembre més 755.000 treballadors en ERTO. Al conjunt de Catalunya, la xifra d’afectats era durant les mateixes dates de gairebé 173.000 persones. 

Informa: B. Doñate