Preocupació per la manca de peix al mar Mediterrani

Les espècies podrien haver-se reduït un 30-40% en pocs anys, fet que ha comportat un augment del preu de venda del peix.

Llagostins, calamars, sèpies, orades, maires... aquestes són algunes de les espècies que es podien trobar abans amb freqüència al mar Mediterrani. Amb el pas del temps però, diversos factors han provocat que el nombre d’exemplars s’hagin reduït dràsticament. De fet, des de la peixateria Barbena parlen d’una reducció d’entre un 30 i un 40% que acaba repercutint en un augment del preu. El motius que atribueixen a aquest descens d’espècies al Mediterrani seria la sobrepesca, la manca d’inversió per part de l’administració, l’activitat de les dragues per recuperar les platges o el canvi climàtic.

La reducció de peixos fa que els peixaters també tinguin incertesa sobre quines espècies poden acabar oferint en els seus negocis tal com afirma Carme Barbena, propietària de la Peixateria Barbena. Malgrat això, i a les portes del final de la temporada de la sardina que acaba ara al setembre, la Carme recomana alguns dels peixos propis per l’època de l’any actual.

Una bona opció per cuidar l’alimentació és deixar-se assessorar pels professionals que hi entenen. En el cas del peix, des de la Peixateria Barbena fan una crida a recuperar la cultura de comprar i menjar peix d’establiments de proximitat. Una cultura que consideren que s’està perdent en favor del menjar ràpid i processat.

Informa: L.Sanmiquel/ J.Dormuà