Pocs cotxes i més cars

El sector automobilístic fa mesos que està en quadre. L'aturada de les fàbriques durant la pandèmia i la manca de materials són els motius principals de la falta de vehicles nous. En conseqüència, creix la demanda de cotxes de segona mà i d'ocasió

No hi ha vehicles nous i cada vegada n’hi ha menys de segona mà i d’ocasió. Per si no fos prou, els preus estan pels núvols. Una situació que va començar fa molts mesos i que sembla que ha vingut per quedar-se. Aquesta és la percepció dels consumidors. És també la realitat del sector?

Xavier Pérez, comercial Auto 88: “És una trista realitat, hi ha una manca molt gran. Des de fa més d’un any per la mancança de microxips, però amb la Guerra a Ucraïna s’ha agreujat per falta de materials tan bàsics com cablejat. Moltes marques fins i tot han parat la producció a nivell europeu”  

Sergi Heredero, responsable de vendes de vehicle nou i d’ocasió Covesa Mataró: “És veritat que no n’arriben. El problema és genèric, tenim una manca de semiconductors important. La pandèmia ens va afectar molt, les fàbriques es van aturar i es va deixar de fabricar. Quan hem tornat, no s’esperava un boom de vendes tan gran com el del 2020 i el 2021. I això provoca que a 2022 ens trobem amb una inflació molt elevada, els subministraments són cars: el ferro, l’alumini...”

Un bloqueig que conviu amb l’augment de les comandes, que no s’han aturat. La cua és cada vegada més llarga, però les fàbriques produeixen menys. Això fa que un cotxe nou trigui, de mitjana, entre 6 i 8 mesos a entregar-se. En altres paraules, comprar un cotxe avui es pot traduir en rebre’l entre el març i el juny de l’any que ve. Conseqüència: s’ha disparat la demanda de vehicles de segona mà i d’ocasió. Però la demanda no és l’únic que ha augmentat.

Xavier Pérez, comercial Auto 88: “I mancança, també. Com que hi ha més demanda, han pujat els preus”

Sergi Heredero, responsable de vendes de vehicle nou i d’ocasió Covesa Mataró: “És veritat que hiha més demanda del vehicle d’ocasió, però el client s’ho pensa més, perquè està comprant un cotxe que fa tres anys valia 4.000 euros menys. Per tant, s’ha notat una demanda més elevada, però no es tradueix en més venda d’aquest tipus de vehicle”

I és que els preus d’aquests vehicles també han pujat respecte a fa tres anys. Ara bé, quan es preveu que la situació es comenci a normalitzar?

Sergi Heredero, responsable de vendes de vehicle nou i d’ocasió Covesa Mataró: “Anirem veient com va. S’espera que el gener de 2023 es regularitzi i tot torni una mica més a la normalitat”

 Xavier Pérez, comercial Auto 88: “Espero que sí, però de moment fa pinta d’anar fins i tot encara una mica més en caiguda lliure”