×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

PAC: "Mataró té un greu problema d'habitatge"

La Plataforma d’Afectats per la Crisi reclama al govern municipal que comenci a realitzar accions per resoldre la situació d’emergència d’habitatge que pateix Mataró. Des de la PAC asseguren que el preu mitjà del lloguer a Mataró ha augmentat un 20% els últims 3 anys. D’aquesta manera, expliquen que el 2014 una família destinava el 40% de la renta familiar per pagar el pis; ara el percentatge ha augmentat fins el 70%. En aquest sentit, consideren que la planificació de l’Ajuntament és inadequada davant la problemàtica que es viu a la ciutat. Consideren que el Pla Local per l’Habitatge l’Observatori Municipal de l’Habitatge estan desactualitzats. Entre d’altres coses, asseguren que el Pressupost aquest 2018 destina només 200 mil euros a la compra d’habitatge, fet que consideren insuficient. També consideren insuficient que durant aquest dos anys i mig de mandat socialista s’hagin adquirit cinc habitatges per  part de l’Ajuntament.

Entre algunes de les solucions que proposen, demanen es planifiqui i s’executi un parc d’habitatges de lloguer social amb suficients habitatges per fer front a l’emergència d’habitatge de Mataró. També reclamen que la inversió per a la compra d’habitatge social que realitzi el consistori sigui de 3 milions d’euros i que ho prioritzi al pagament del deute amb els bancs. 

Per mirar de resoldre la situació la PAC es reunirà amb l’Ajuntament a finals de febrer. Mentrestant, per protestar en contra del que consideren una manca de solucions per part del govern local, la PAC ha convocat una manifestació aquest dijous set de la tarda davant l’Ajuntament. Coincidirà amb l’inici del Ple Extraordinari per a l’aprovació del Pressupost Municipal d’aquest 2018.

El preu del lloguer ha augmentat més d'un 10% durant el 2017

El preu del lloguer s’ha disparat durant els últims mesos. A Mataró, segons dades del portal Habitaclia, els preus haurien augmentat un 10% aquest passat 2017, una xifra similar a la de la zona del baix Maresme i a la de la capital catalana. De cara a aquest 2018 les previsions són similars, amb preus que es mantenen o pugen lleugerament. La falta d’oferta és un dels principals motius d’aquesta escalada de preus, com també ho és, en casos com Barcelona, el lloguer turístic, que fragmenta encara més, un mercat de per si reduït.

Per frenar aquesta situació l’administració catalana proposava fixar un preu òptim de lloguer per a cada immoble, que s’hauria de donar a conèixer al potencial llogater. La competència per regular els preus però, la té el govern central. En aquest sentit, aquest passat mes de gener arribava al congres una proposta de llei impulsada per la PAH i impulsada pels partits d’esquerres per intentar resoldre aquesta situació.  

 

Informa: A.Gual / S.Ruiz / J.Méndez