Mataró aposta per la sostenibilitat marítima

Des del mes de maig, Mataró forma part del programa BLUACT. Una iniciativa de la Unió Europea emmarcada en la l’economia blava o “BlueGrowth”, que dóna suport a empreses i start-ups locals que promoguin idees relacionades amb el món marítim, però amb un enfocament sostenible tant en la vessant ambiental com en l’econòmica. El projecte va sorgir arrel de les bones pràctiques de la ciutat grega del Pireu, i que ja s’ha estès a vuit ciutats de la Unió Europea, entre elles la capital del Maresme. Per començar a definir en el model propi de Mataró, aquest matí s’ha realitzat una jornada de treball  a l’Hotel Atenea que ha comptat amb la presència de Jim Sims, expert assessor de la xarxa de transferència de informació i coneixement de la Unió Europea. Sims ha destacat la importància que té el turisme i el port per a l’economia marítima de la ciutat, però creu que encara hi ha un gran nombre d’iniciatives basades en l’economia blava que es poden impulsar a la ciutat.

A més del Pireau, entre els principals impulsors del programa BLUACT hi ha la ciutat búlgara de Burgas i la portuguesa Matosinhos. Cadascuna d’elles està posant en marxa el seu propi pla de treball per encoratjar als emprenedors de cada ciutat a generar noves idees. Entre les que ja s’estan posant en marxa, Sims destaca un sistema de recuperació d’energia per a ports que s’està desenvolupant a Grècia o una aplicació per reservar fàcilment tiquets de ferri.

El projecte BLUACT forma part de la xarxa de transferència de informació i coneixement URBACT de la Unió Europea. Actualment, l’economia blava representa 5,4 milions de llocs de treball i un valor afegit brut de casi 500.000 milions de euros al any.

Informa: S.Ruiz