Més indústria i digitalització dels comerços, clau per la recuperació econòmica

El 2020 ha tancat a Mataró amb 10.306 aturats, 1.832 més que el 2019

Incrementar i consolidar la indústria i apostar per la digitalització dels negocis. Aquestes són dues de les claus segons Comissions Obreres i UGT perquè Mataró i el Maresme puguin recuperar-se de la crisi econòmica generada per la Covid-19. Una crisi que, recordem, ha fet que el 2020 hagi a tancat Mataró amb 10.306 aturats, 1.832 més que el 2019. Al Maresme la desocupació ha crescut fins a les 30.644 persones, 5.763 més que l’any anterior. Unes xifres que tant Gonzalo Plata, coordinador de CCOO al Maresme, Vallès Oriental i Osona, com Lluís Torrents, secretari comarcal UGT Maresme, consideren que hauria pogut ser pitjor sense l’aplicació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs), que la setmana passada es van prorrogar fins al 31 de maig. El turisme de proximitat, diuen, pot ser un generador econòmic a curt termini. A llarg termini, però, asseguren que cal apostar per la industria, sobretot aquella que aposti per el medi ambient, i també ajudar al comerç local a digitalitzar-se i reduir la bretxa digital.

Per la seva banda, el regidor d’Ocupació de Mataró, Sergi Morales, creu que la vacunació pot fer que durant el segon semestre del 2021 pot començar la recuperació econòmica. Tot i això, assegura que encara no s’ha arribat al final de l’impacte econòmic generat per la pandèmia. A curt termini, Morales considera que la formació i les ajudes a les empreses són determinants per millorar la situació econòmica. A llarg termini, explica que s’ha d’apostar per nous sectors econòmics, com l’economia circular, la transformació energètica, o el sector de les cures; fomentar l’emprenedoria i la captació d’empreses a través del TecnoCampus i la transformació del Port de Mataró.

Per intentar suavitzar l’impacte econòmic que ha generat la Covid-19, la Generalitat va anunciar ahir un nou paquet d’ajudes per a treballadors i empreses. Com a novetats es complementarà amb 200 euros mensuals el sou d’aquelles persones amb ingressos baixos que estiguin en ERTO durant el primer trimestre del 2021 i s’ajudarà a les empreses de menys de 50 treballadors que hagin patit una forta caiguda d’ingressos i mantinguin tots els llocs de treball amb partides de 2.000 euros per treballador. També es destinaran noves ajudes de 2.000 euros per als autònoms amb menys ingressos, que el govern català calcula que arribaran a 140 mil persones

Informa: S.Ruiz