Lleugera disminució dels desnonaments el 2020 per la pandèmia

La represa de l'activitat judicial va fer recuperar el ritme de llançaments. Unes xifres que posen en evidència la necessitat d'incrementar el parc públic d'habitatge

Al llarg del 2020 es van practicar 175 llançaments al partit judicial de Mataró. Si ho comparem amb el 2019, es van produir 200 llançaments menys. L’activista pel dret a  l’habitatge, Bernat Aranyó, assegura que no és una dada positiva, al contrari. La disminució de desnonaments es pot atribuir, assegura, a l’aturada de l’activitat judicial per l’estat d’alarma i a les excepcions o moratòries que van fer els petits propietaris. Aranyó assenyala que tot i la pandèmia, hi ha hagut més de 170 famílies que han hagut de deixar casa seva per no poder fer front al pagament del lloguer o la hipoteca, en un moment en què tenir un sostre s’ha tornat més vital que mai. Del total de 175 llançaments, la majoria, 133  han estat per impagament de lloguer, 22 han estat conseqüència d’una execució hipotecària i 20 més per altres causes. Aranyó lamenta que al llarg de l’any passat se seguissin efectuant desnonaments tot i les moratòries decretades pels governs i alerta que la tendència a partir d’ara serà que aquestes dades vagin en augment.

L’activista pel dret a  l’habitatge, Bernat Aranyó, assenyala que un dels principals problemes que estan fent créixer l’emergència habitacional és la manca de parc d’habitatge públic. A Mataró, una ciutat de 130.000 habitants, hi ha menys de 300 habitatges de lloguer públic. Aranyó assegura que cal un acord entre administracions i apostar per expropiar els grans tenidors o construir nous habitatges pensats exclusivament per a cobrir aquestes necessitats. 

La regidora d’habitatge, Sarai Martínez, reconeix que el parc públic d’habitatge del qual disposa la ciutat és limitat, ara com ara hi ha concretament 270 habitatges destinats a aquest efecte. De tota manera, explica que és una xifra destacada si es compara amb la d’altres municipis de les mateixes característiques que Mataró. En qualsevol cas assegura que és necessari ampliar aquest parc, no només per combatre l’emergència habitacional, sinó també per donar resposta als joves que avui en dia d’avui no tenen oportunitat d’independitzar-se. 

La majoria dels ciutadans destinen entre un 40 i un 60 per cent del seu sou a pagar els seus habitatges. En cinc anys el preu del lloguer ha crescut un 44% i en canvi, aquest creixement no l’han viscut els salaris. 

Informa: C.Sánchez

Tags: