Les vuit iniciatives seleccionades s’han obert al món en aquest gran aparador internacional dins l’esdeveniment 4YFN

Al costat de grans marques tecnològiques com Samsung, Microsoft o Oppo, entre moltes d’altres, les startups vinculades al TecnoCampus de Mataró han tornat aquest any al gran aparador mundial que representa el Mobile World Congress. Ho fan a través del 4 Years From Now, un portal de referencia per a empreses i firmes que tot just comencen. L’objectiu és clar: poder connectar amb inversors internacionals per poder fer créixer les seves propostes.
La salut, la intel·ligència artificial, el Big Data, els mòbils, el fintech (tecnologia per millorar els processos financers) o les TIC són alguns dels àmbits que aquestes startups seleccionades pel TecnoCampus han presentat en aquest gran aparador internacional.
Una d’elles és Coresys Health, que és al Mobile per segon any consecutiu i va ser guanyadora del Premi Creatic a la Innovació.
Jaume Millán és enginyer d’aquesta firma que ha creat un monitor per detectar el grau d’infecció de la sèpsia als pacients hospitalaris.
Jaume Millán (enginyer biomèdic Coresys Health): A diferència de la de manera de detectar la sèpsia que hi ha ara, nosaltres ho fem de manera no invasiva. No agafem l’anàlisi de sang i ho fem monitoritzant el sistema nerviós autònom. Això ens permet, en principi, reduir de 6 hores de detecció (que és el que trigaria un laboratori) a uns 5 minuts.
Una altra de les iniciatives presentades al Mobile en forma d’startup és la que hi ha portat la firma Eholo, que ha ideat un software de gestió per a psicòlegs i/o centres psicològics.
Sònia Torras (cofundadora Eholo i psicòloga): Hem integrat tot tipus d’eines que puguin ajudar a automatitzar totes les tasques administratives o clíniques dels psicòlegs, perquè aquesta automatització els hi serveixi epr atendre millor als seus pacients i només s’hagin de dedicar a això.
Les altres empreses seleccionades pel TecnoCampus que han participat al Mobile han estat Biel Glasses, Cactus, Cocopool, Flappin, Winahost i Wipass. Però el segell mataroní al Mobile també ha anat més enllà. Un exemple ha estat la firma Exheus, que havia estat a la incubadora del TecnoCampus, i que ha portat al Mobile una iniciativa vinculada a la genètica.
En el que coincideixen els impulsors d’aquestes iniciatives és en assenyalar la oportunitat que representa per a ells està presents en un esdeveniment com aquest.
Edu Martí (cofundador Eholo i enginyer): Sobretot el tema fer contactes i trobar persones interessades en invertir en nosaltres. També ens interessa la rellevància que ens dóna a les xarxes socials i que hi hagi més persones interessades en saber el què estem fent.
Aaron Pica (CTO Cactus): Tenir al oportunitat d’explicar tot el que fem a aquest nivell i a aquesta escala internacional és molt important. Sort del TecnoCampus que ens dóna aquesta opció.
El Mobile World Congress tanca portes aquest dijous després de 4 dies d’intensa activitat. Amb la intenció de recuperar l’activitat pre pandèmica, uns 2.000 expositors vinguts d’arreu del món han presentat les seves novetats al recinte Gran Via. Es calcula que, a nivell general, aquest esdeveniment haurà tingut un impacte de 350 milions d’euros.
Bote visita les startups amb segell mataroní al MWC
L’alcalde de Mataró i president de la Fundació Tecnocampus, David Bote, i el director general del parc tecnològic, Josep Lluís Checa, han visitat aquest dijous la fira. Ho han fet per donar suport a les 8 startups que el Tecnocampus ha seleccionar perquè participin a l'esdeveniment. Tant Bote com Checa han destacat l'oportunitat de donar a conèixer el talent innovador que té la ciutat en un congrés mundial. Una presència que ha de servir per connectar-se amb el sector i trobar finançament per impulsar aquests nous projectes empresarials. A més, també han reivindicat el rol d'incubació del parc tecnològic i universitari de Mataró, que ja compta amb 4 acceleradores diferents i té en projecte obrir-ne dues més.
David Bote (alcalde de Mataró): És una excel·lent oportunitat [ser al Mobile]. Sabeu que tenim la voluntat d’acompanyar el teixit econòmic de la nostra ciutat, la generació de riquesa i de llocs de treball a través de l’empenta de molts emprenedors i emprenedores. Avui els hi donem la oportunitat de connectar-se al finançament i a donar-se a conèixer a través d’un esdeveniment que és mundial.
Josep Lluís Checa (director general TecnoCampus): Per nosaltres és molt important [ser al Mobile] perquè posem en valor el nostre rol d’incubació i acceleració a través d’estar en aquest esdeveniment. Són startups del nostre territori, tot i que també tenim impacte en d’altres empreses a les que aconseguim donar accés en una cita com aquesta.
Un esdeveniment mundial amb impacte econòmic a Mataró
La celebració del Mobile World Congress també impacta directament a Mataró. La seva proximitat amb Barcelona, fa que la capital del Maresme sigui un espai ideal per a reservar hotel i allotjar-hi una part dels congressistes. La directora de l’Hotel Atenea Port, Marta Marimon, explica que l’establiment durant aquesta setmana està ple i que un 25% de les reserves corresponen a participants del congrés que provenen principalment dels Estats Units, d’Alemanya i de la resta de l’Estat espanyol. Marimon destaca que aquest ha estat el primer any amb una ocupació elevada amb motiu del Mobile perquè habitualment per aquestes dates, en anys anteriors, havien allotjat equips de Formula 1. Els congressistes han reservat per a una mitjana de 2 o 3 dies i, segons la directora de l’hotel, un dels motius principals per escollir l’establiment mataroní és el preu.