L'economia circular podria contribuir en els reptes estratègics de Mataró

Analitzar com pot contribuir l’economia circular per assolir els diversos reptes estratègics que té Mataró aportant més valor social, econòmic i ambiental.  Aquest és el principal objectiu del projecte “Impuls de l’economia circular” que l’Ajuntament de Mataró va iniciar a principis d’any juntament amb Fundació Fòrum, Inèdit i la UAB. Una anàlisi centrat en tres sectors econòmics: el tèxtil, l’agroalimentari i l’administració pública. Per aquest motiu, s’estan fent entrevistes qualitatives i quantitatives, però també jornades de treball grupal. Maria Ramos, tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, destaca precisament els tallers que s’estan realitzant entre diversos agents econòmics i socials de la ciutat per tirar endavant estratègies conjuntes que facilitin la implementació de la economia circular.

Uns projectes que han de servir per trencar amb el sistema de producció i consum actuals basant-se en les tres premisses bàsiques de l’economia circular: reduir, reutilitzar i reciclar. Maria Calvo, tècnica del Servei de Desenvolupament Sostenible de l’Ajuntament de Mataró, explica que fins ara l’economia es basava en un sistema pensat en què els recursos eren infinits. Ara, però, el paradigma està canviant cap a un model en què es reutilitzin els productes o que un cop utilitzats es reciclin. A banda d’aquest projecte impulsat des de l’Ajuntament, l’economia circular ja fa un temps que s’està començant a implementar a la ciutat. Un exemple és el projecte “Recicla les teves samarretes negres” que van impulsar els Amics de les Arts amb la Fundació El Maresme i l’empresa Hallotext per reciclar samarretes negres i fer-ne dessuadores.

Però perquè l’economia circular funcioni, també s’ha de crear consciència entre la ciutadania. Per fer-ho, Maria Calvo, creu que a més de realitzar campanyes de sensibilització, és important que els consumidors tinguin opcions alternatives al consum tradicional. La primera fase del programa tancarà a finals d’aquest 2018 després d’haver elaborat una diagnosi del sector i haver començat a cocrear un projecte entre els diversos agents implicats. La idea és que per cada àmbit treballat (el tèxtil, l’agroalimentari i l’administració pública) acabin sortint tres projectes que es començaran a implementar a partir del 2019.

Informa: S.Ruiz / M.Castanyer