La zona de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix, pulmó verd i agrícola de Mataró

Pagesia, paisatge i patrimoni en un entorn protegit contra l'especulació urbanística

Fotografia: tvmataró

La zona de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix és un important pulmó verd i agrícola de la ciutat de Mataró i actua de frontera entre la capital del Maresme i Llavaneres. Suma un total de 1.200 hectàrees, de les quals 750 són de conreu i les altres 458 són forestals. L’espai agrícola ha viscut durant dècades amb l’espasa de Damòcles de l’especulació urbanística, fins el punt que s’han aprovat diversos plans especials per a protegir el sector. En l’actualitat, l’espai està catalogat com a sól no urbanitzable en el Pla General d’Ordenació Urbana de Mataró.

El clima suau i les reserves d’aigua en el seu subsòl, han afavorit que la zona sigui tradicionalment habitada per pagesos. Els productes d’horta com pèsols, patates, enciams o tomàquets són la base de la producció agrícola de la zona, que abasteix de productes de proximitat Mataró i poblacions veïnes. A banda de les explotacions agrícoles, la zona ha esdevingut un espai molt freqüentat pels excursionistes i amants del paisatge i la natura. El confinament local durant la pandèmia, va propiciar que molts veïns i veïnes de Mataró descobrissin o redescobrissin aquets espais verds de la capital del Maresme. Camps, camins i masies conformen el paisatge d’aquesta zona.

La creació de l’Associació Cinc Sènies-Mata-Valldeix ha permès que els pagesos de la zona facin front comú per posar en valor la seva feina i la riquesa mediambiental de l’espai. La posada en marxa de la Taula de l’Espai Agrari i Forestal, participada per l’associació de pagesos i l’Ajuntament de Mataró, ha d’esdevenir una eina cabdal per a protegir, promocionar i potenciar l’economia agrícola, el paisatge i el patrimoni de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix.