La inflació repunta a l’agost per l’augment del cost del combustible

La pujada de preus continua a l’alça i es situa ja en el 2,6%. L’INE ho atribueix a l’encariment del cost dels carburants, l’electricitat i alguns aliments

La inflació s’ha situat a l’agost en el 2,6%, segons ha avançat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), De confirmar-se les dades al setembre, l'índex dels preus de consum (IPC) seria tres dècimes més que al juliol i es registraria així el segon mes consecutiu a l'alça. La situació estaria afectant moltes famílies, que estarien tenint problemes per poder arribar a final de mes.

Des que va començar la Guerra d’Ucraïna, el febrer de l’any passat, s’han encarit els carburants, els subministraments bàsics, com el gas i l’electricitat, i alguns aliments. En aquest últim cas, els que més han pujat els preus en un any són el sucre – al juliol costava un 44% més -  l’oli -  un 20% més -  i la llet -  un 17,7% més. I això es nota molt en el cistell de la compra.

L’INE atribueix la inflació de l’agost sobretot a l’alça del preu dels carburants, que segueix pujant malgrat la contenció del petroli. Aquest mes, el gasoil s’ha incrementat un 14,5 per cent, i la benzina, un 8%. Posar dièsel al cotxe ara costa 1,6 euros el litre i de benzina de 95, gairebé 1,73 euros, és a dir, un 6% i un 7% més que quan va començar la guerra.

Segons l’INE, aquest repunt també s’atribueix a l’encariment de l’electricitat, que, tot i ser inferior al de fa un any, s’ha disparat les últimes setmanes. També hi tindria a veure el preu dels aliments. Però, en canvi, pel que fa a la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) la taxa hauria baixat una dècima a l’agost: fins al 6,1%.

Informa: B. Doñate