La crisi econòmica del coronavirus, curta, però intensa

Un dels efectes ja palpables de la pandèmia del coronavirus és l'economia. La congelació de l'activitat econòmica provocarà, segons els experts, una crisi molt intensa, però de curta durada. Josep Maria Raya, director de l'Escola d'Empresa del Tecnocampus, assegura que la crisi no serà, ni de bon tros, tan llarga com la financera del 2008. En aquell moment s'havia de resoldre l'endeutament provocat per la bombolla immobiliària, un procés molt lent. Ara, explica, l'economia, que estava bastant bé, ha entrat "en coma", i tot i que els primers mesos de crisi seran molt més intensos que qualsevol viscut en la darrera crisi financera, en 1 o 2 anys hauria de tornar tot a lloc.

Raya explica que els estats s'han posat d'acord amb les mesures a aplicar per minimitzar els efectes de la crisi. Per una banda és molt important introduir liquiditat a les empreses perquè puguin seguir pagant als seus treballadors i, per l'altra, cal protegir els col·lectius més vulnerables com ho són les persones que tenen contractes de treball temporal, persones en situació d'atur o joves acabats de graduar. Mesures, totes elles, molt costoses i difícils de finançar. Raya compara la situació amb la d'una guerra. I com es finança una guerra? Doncs hi ha experts, diu, que aposten per imprimir bitllets, crear eurobons o "covidbons", o bé, no incloure el deute dins el balanç de l’estat. La idea és minimitzar al màxim el deute.

El director de l'Escola d'Empresa del Tecnocampus creu que aquesta situació excepcional resulta una molt bona oportunitat pels economistes per estudiar i aprendre d'aquesta crisi i situació mai vista.

Informa: J.Peñaranda