La Comissió Europea i el futur de la indústria tèxtil a Can Marfà

Aquest dijous a la tarda, l’ASEGEMA va organitzar un acte informatiu sobre l’estratègia ambiental i sostenible del sector en l’àmbit comarcal i europeu

La comarca d’El Maresme ha estat escollida perquè una delegació de la Comissió Europea presentés, aquest dijous, la visió per al futur de la indústria tèxtil. Aquesta és una idea sorgida el 2022 i que se centra principalment en reduir la petjada ambiental i promoure la sostenibilitat i la transparència en la cadena de valor.

Per parlar-ne, van convidar a l’eurodiputada Susana Solís qui ens ha explicat que el gran repte és passar d’un model lineal a un circular.

Susana Solís: hem de treballar més en dissenys que després i teixits que es puguin reciclar. A partir del 2025 tindrem l'obligatorietat de recollir tot el tèxtil.

Ara, però, tan sols es recull entre el 15% i el 20% del tèxtil del qual només un 1% es recicla.

Per aquest motiu, l’estratègia que volen implementar per tal d’aconseguir uns objectius més sostenibles i menys costos, la proposaran en el pròxim ple d’Estrasburg.

Susana Solís: en el futur els teixits tindran un passaport digital que ens donaran tota la traçabilitat dels productes. D'aquesta manera evitem la competència deslleial i fem que es compleixin els nostres estàndards i les nostres normes. Aquest passaport ens ajudarà a diferenciar qui està complint amb la llei i qui no.

Els membres de la Comissió Europea han volgut aproximar-se a les associacions i empreses de la indústria tèxtil per escoltar i suggerir noves propostes. I és que aconseguir un model més sostenible és un procés delicat en un context de crisi econòmica i d’inflació.

Informa: À. Andrés