La bretxa salarial a Catalunya és del 23,9%

A Catalunya, de mitjana, la bretxa salarial se situa en el 23,9%. Una xifra que creix fins el 39% en el cas de les ocupacions més precàries, mentre que en els lloc de treball quer requereixen més formació se situa a l'entorn del 19%. Aquestes són les dades que impulsen, en part, la vaga feminista d'aquest 8 de març i que exposen la situació de desigualtat de la dona envers l’home en l'àmbit laboral. També es volen posar al damunt la taula situacions que afecten especialment a les dones com ara la parcialitat en els contractes i la temporalitat. Per aconseguir la igualtat en l'àmbit laboral, des dels sindicats majoritaris apunten, que com a primer pas per començar a reduir aquestes diferències caldria tirar endavant una negociació col•lectiva perquè s'obligués a les empreses a comptar amb un protocol d'igualtat.

Aquesta però, no serà només la única reivindicació de la jornada. Una aturada de reclamacions molt variades com ara que es posi fre als casos d'assetjament sexual, tant en l'àmbit laboral com fora. Precisament és la transversalitat de les demandes, la que ha fet que col•lectius de sectors molt diversos hagin mostrat el seu suport.

Una convocatòria impulsada per associacions feministes i sindicats i que crida, no només a l'aturada laboral, sinó a aturar-se també en les tasques que moltes dones fan habitualment, des de la cura dels fills a les feines de la llar. En l'àmbit laboral, sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han acordat una aturada simbòlica de dues hores, mentre que altres sindicats com la CGT criden a una jornada sencera de vaga. 

 

Informa: A.Gual