Inaugurat el Recuwaste, centrat en l'economia circular

Aquest matí, al Tecnocampus, ha arrencat el Recuwaste 2018. Aquest congrés, hereu del Recuwatt, una de les trobades de referència al sud d’Europa sobre valorització energètica, que té com l’economia circular com a eix vertebrador. Un congrés que aquest any ha crescut tant en nombre de participants amb més de 500 inscrits, com en patrocinadors i activitats. De fet, a diferència d’edicions anteriors, aquest any hi ha activitats que tenen lloc en paral·lel. Taules rodones, workshops o conferències que tenen el repte de trobar noves maneres de reutilitzar els recursos per evitar que s’exhaureixin i també per reduir la contaminació. Per potenciar l’economia circular al Mataró i el Maresme, durant el Recuwaste es presentarà el Parc Maresme Circular. Aquest espai, de 20.000 metres quadrats, estarà situat al polígon industrial de Mata-Rocafonda i que el director del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids i Urbans del Maresme, Carles Salesa, espera que estigui operatiu d’aquí a dos anys. En aquest espai Salesa explica que es dedicarà a potenciar l’economia circular entre la població i les empreses.

Entre els assistents, un dels més destacats ha estat l’alcalde de Beirut, Jamal Itani, que ha vingut al Recuwaste per trobar una solució al problema que tenen a la capital del Liban amb la recollida de residus sòlids. També ha estat negociant l’opció d’organitzar una edició del Recuwaste al Liban.  Durant la seva estada a Mataró, l’alcalde de Beirut visitarà la planta de recuperació d’energia de Mataró i l’abocador de cendres per intentar trobar una solució per Beirut.

El Recuwaste 2018 compta amb 30 ponents i una setantena d’entitats participants. Entre avui i demà es debatrà, entre altres, sobre com els municipis gestionen els residus i s’explicaran els casos d’èxit de Vancouver (Canadà), Capannori (Itàlia) i Roubaix (França). També es faran taules rodones i projeccions de documentals per aprofundir en l’economia dels recursos.