Expectació per les conseqüències econòmiques derivades del coronavirus

coronavirus
Expectació per les conseqüències econòmiques derivades del coronavirus

Les conseqüències econòmiques del coronavirus seran importants i podrien portar a una crisi similar a la del 2008. Així ho auguren els sindicats, que afirmen que com a element positiu a tenir en compte, se sap en quin moment, aproximadament, pot acabar aquest episodi i també les mesures que estan prenent les administracions. Els sindicats majoritaris valoren positivament les decisions preses que afecten els treballadors, com la prestació anunciada pel govern espanyol per als pares i mares que no puguin fer teletreball o s'hagin d'ajustar la jornada laboral per poder tenir cura dels fills aquests dies que les escoles estan tancades o l'aplicació de la baixa quan algú està en quarantena. De tota manera, consideren que caldrà anar ajustant aquestes decisions a mida que es plantegin nous escenaris. La principal preocupació dels sindicats és la situació dels autònoms, que molts d'ells no ingressaran per no poder treballar. 

Pel que fa a les empreses, el Consell de Relacions Laborals, òrgan estable de concertació social format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Foment del Treball Nacional, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, ha acordat un document de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus. Un document que recomana prioritzar l’ús intensiu de les tecnologies de comunicació com a alternativa a les reunions presencials, desplaçaments i viatges. També  vehicular mesures de flexibilitat per al personal, com ara el teletreball, en els casos en què sigui possible. A més, qualsevol persona que estigui en un període d’aïllament preventiu davant el coronavirus ha de ser considerada en situació d’incapacitat temporal per contingència comuna.  Des de la consultoria Advisoria recomana "extremar les precaucions i ser molt conscients dels requisits legals abans de prendre mesures unilaterals d’urgència”. A més afirmen que "l’empresari ha de preveure tots els perills als quals puguin estar exposats els seus treballadors per “curar-se en salut” . 

En aquest sentit, Advisoria recorda que la llei de prevenció de riscos laborals exigeix a les empreses garantir la seguretat i la salut de la seva plantilla. En aquest context, Fernández assenyala que l’empresari ha de preveure tots els perills als quals puguin estar exposats els seus treballadors per “curar-se en salut”. Advisoria puntualitza que es tracta de mesures temporals “que només es mantindran durant el temps que es prolongui aquesta situació de risc”.