En marxa la campanya per presentar la declaració de Renda 2017

La campanya de la renda s’iniciava el 4 d’abril i acabarà el 2 de juliol. Fins llavors tindrem temps de realitzar la declaració corresponent a l’exercici del 2017, en què hi ha poques novetats respecte a l’any anterior. De fet, la única és la nova aplicació mòbil que ha creat l’Agència Tributària per poder obtenir l’esborrany de la declaració amb més facilitat: a través d’algunes dades personals del DNI, i amb la renda de l’any anterior, serà fàcil d’obtenir. Com indica l’economista i gestor administratiu Josep Maria Luis, cal fer-la bé i ser curosos, perquè hi ha moltes circumstàncies que poden afectar al resultat final, però és difícil saber-les sense un la supervisió d’un professional. 

No tothom està obligat a presentar la declaració de renda. Però sí que ho han de fer aquelles persones que superin els 22.000 euros amb rendiment del treball, les que tinguin ingressos amb guanys patrimonials superiors als 1.600 euros si van amb retenció o si hi ha imputació de renda de més de 1.000 euros. A més, també cal tenir en compte que, si és té més d’un pagador, caldrà presentar la renda si es superen els 12.000 euros anuals. Pel que fa als autònoms, tampoc tindran novetats. Tots tenen obligació de fer la declaració sense tenir en compte el guany total. En aquest cas, es tractarà de fer un balanç entre els beneficis i les despeses.

El bitcoin, moneda virtual de moda, també és a l’ordre del dia. L’agència tributària vol controlar-los i, a falta d’un criteri clar, cal tenir en compte que qualsevol guany o pèrdua a través del bitcoin caldrà tributar-lo a la base de l’estalvi. Un 21% sobre el guany. 
De cara a l’exercici 2018, que es tributarà l’any vinent, es desconeixen les modificacions, perquè es presenten amb els nous pressupostos generals de l’estat, que ara mateix no estan aprovats, tot i que els experts descarten novetats destacades.

Informa: M. Rodríguez