Els restauradors estan facturant un 30% menys que abans de la Covid

La majoria de restauradors de Mataró i el Maresme encara estan pagant els deutes contrets per la pandèmia i ara han de fer front a la pujada de preus dels subministraments

El 80% dels bars i restaurants del Maresme estan facturant entre un 20 i un 30% menys que abans de l’esclat de la Covid-19. La majoria de restauradors  encara estan pagant els deutes contrets el primer any de la pandèmia i ara es troben que poden assumir la pujada de preus dels subministraments, com la llum, el gas o l’aigua. També els està afectant l’encariment de la benzina.

Així ho han explicat a tvmataró des del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme. Segons el gremi, 8 de cada 10 restauradors encara no s’han recuperat de la crisi del coronavirus, sobretot aquells que no van poder pactar en el seu dia un preu de lloguer just amb els propietaris dels seus establiments. És per això que han tancat alguns negocis i d’altres estan en traspàs.

La situació del sector contrasta amb la imatge de terrasses plenes d’alguns espais de Mataró, com les de la Plaça Santa Anna. Molts locals tenen sempre les taules ocupades, però, expliquen que, en realitat, hi ha poca rotació de clients, un fet que també afecta a les dades finals de facturació, segons explica Modest Trinidad, soci i encarregat del Classic Coffee.

Un altre problema al que han de fer front els restauradors és la contractació de cambrers i cuiners qualificats. El Classic Coffee, per exemple, té un personal fixe i compta amb tres cambrers per cobrir les 24 taules de la seva terrassa. Però altres locals que volen contractar professionals per a la temporada d’estiu estan patint més la situació, ja que molts treballadors han decidit canviar de professió després d’haver passat gairebé dos anys en ERTO.

Informa: B. Doñate / Imatges: P. González