Els restauradors de Mataró reclamen més cambrers i millor formats

L'hostaleria és un dels sectors que ara genera més llocs de feina a la ciutat i a la comarca i en els darrers dotze mesos els aturats d'aquest àmbit s'han reduït gairebé un 24%

Es busquen cambrers i, sobretot, millor formats. El sector de la restauració de Mataró viu com arreu del país la falta de treballadors. Si durant la temporada d'estiu, la primera sense restriccions des que va començar la pandèmia, els propietaris de bars i restaurants ja van alertar que no trobaven professionals, l'escassetat de personal es manté i no canvia.

Els restauradors de la ciutat mantenen que la Covid va ser un punt d'inflexió important. Amb els locals tancats i sense activitat, els cambrers van abandonar el sector, i molts, de forma definitiva.

Pepi Sánchez (Sangiovese): Han estat dos anys en què la restauració ha hagut de treure gent de la plantilla i hem perdut cambrers o cuiners que s'han reubicat en altres feines. Ara que tot s'engega i es normalitza la situació un altre cop, hem de buscar personal i no és fàcil trobar-lo"

La temporalitat, els horaris difícils, el salari i, segurament, la falta de reconeixement podrien explicar la manca de candidats i la bretxa existent entre demanda i oferta. Però els propietaris de bars i restaurants mataronins posen també de manifest la manca de formació i d'experiència de molts dels treballadors que hi opten. De fet, alguns estudis apunten que 7 de cada 10 cambrers no tenen cap qualificació específica.
 

Rafael Jurado (Rosita): "Ens falta personal i, sobretot, qualificat. Molts venen de fora i els d'aquí no volen treballar en el sector"

Katy Trinidad (Classic Coffe): "Portem 25 anys i fins fa uns anys el personal era molt bo. Ara la gent no vol treballar els caps de setmana. A més, els treballadors que trobem no estan preparats.

Pepi Sánchez (Sangiovese): "No hi ha una educació de formació professional de base per a disposar de professionals"

Segons les darreres dades de l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, la restauració i l'hostaleria és un dels sectors que ara per ara genera més llocs de treball. En els darrers dotze mesos, els aturats d'aquest àmbit s'han reduït gairebé un 24%. Si l'octubre del 2021 hi havia més de 2.800 persones aturades, el mes passat n'hi va haver poc més de 2.100.

Informa: Ll. Martínez