El govern espanyol ajorna mig any les quotes dels autònoms i les pimes

El Consell de Ministres ha aprovat una moratòria de sis mesos en el pagament de les quotes de la Seguretat Social dels autònoms i les petites i mitjanes empreses (pimes) perquè puguin fer front als efectes econòmics del coronavirus. I és que hi ha molts autònoms i empresaris que han deixat de generar ingressos des de l’inici de l’estat d’alarma i que, per tant, ara no poden pagar les quotes.

La mesura forma part d’un paquet socioeconòmic aprovat aquest dimarts i que inclou dues moratòries més. En primer lloc, s’ha aprovat un ajornament fins al juny del pagament dels deutes a la Seguretat Social. I, en segon lloc, una moratòria de les quotes que s’han de pagar a l’abril a un interès reduït del 0,5%, segons ha explicat la ministra d’Economia, Nadia Calviño.

El fet que les mesures s’hagin aprovat quan ja s’havien abonat les quotes del mes de març ha generat moltes queixes. Però Calviño ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez està atenent de forma "particular" els autònoms des de l’inici de la crisi pel coronavirus. I, en aquest sentit, ha dit que entén que podran demanar la devolució dels dies que no han treballat aquest mes.

D’altres mesures aprovades són la flexibilització del subministrament d’electricitat i gas i els terminis i procediments administratius per a les empreses. Se suspèn, a més, durant un any el pagament dels interessos i les amortitzacions de préstecs per a emprenedors, sobretot els del sector turístic. I també es donaran facilitats a autònoms i empresaris en la gestió d’ajudes.  

Però el govern espanyol també contempla protegir els consumidors. Així, les agències de viatges que hagin venut paquets combinats hauran d’oferir abonaments amb un any de vigència i, si no s’utilitzen, tornar els diners als seus clients. Pel que fa a les acadèmies d’idiomes, les residències d’estudiants, els gimnasos i les escoles bressol, hauran d’oferir la recuperació dels serveis quan acabi l’estat d’alarma i, si els ho demanen, retornar els diners pels serveis no realitzats.