El Govern demana a Sánchez que protegeixi treballadors i autònoms durant la crisi

El Govern de la Generalitat agraeix la decisió de l’executiu espanyol de confinar tota la població menys els serveis essencials, perquè reforçarà el sistema sanitari contra el coronavirus. Però considera que ara calen mesures econòmiques per protegir els treballadors i les empreses. Per això, ha proposat al govern de Pedro Sánchez que estableixi una renda bàsica de ciutadania i que suspengui el cobrament de les quotes dels autònoms, entre d’altres mesures.

El president Quim Torra ho ha demanat aquest diumenge a Sánchez, durant la reunió telemàtica convocada amb la resta de presidents de les comunitats autònomes. Una demanda que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat en la seva compareixença diària davant dels mitjans de comunicació, tot assegurant que “cal protegir els treballadors i les empreses”. El govern català sap “què posen les empreses i els treballadors”, “però no què posa el govern espanyol” perquè el país surti de la crisi, ha afirmat.

Les mesures que demana el Govern són establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms, augmentar la liquidat de les empreses, sobretot de les pimes, i suspendre el pagament d’impostos, com l’IVA i IRPF, i les quotes d’autònoms. També proposa establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques i ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin accedir als ERTO, entre d’altres mesures.

Per ajudar els treballadors, l’executiu català reclama a Sánchez una renda ciutadana per garantir una prestació econòmica mentre duri la crisi, perquè no es repeteixin situacions com la de la Conca d'Òdena. Segons Budó, "els treballadors de la Conca d’Òdena estan confinats des del 12 de març i no han rebut cap prestació", una situació que està estudiant solucionar el mateix Govern.

Durant la reunió, Torra també ha reclamat a Sánchez reforçar el sistema sanitari i disposar dels materials necessaris per poder fer front al coronavirus, mitjançant un subministrament "transparent", ha puntualitzat Budó. 

En aquest sentit, la portaveu del Govern i després la consellera de Salut, Alba Vergés, han aprofitat la seva compareixença per donar les gràcies a totes les expreses que aquests dies han canviat la seva activitat habitual per produir material sanitari, com mascaretes i gels desinfectants. A hores d'ara, n'hi ha mig miler acreditades a Catalunya per poder fer-ho. Gràcies a elles, la Generalitat ha pogut repartir 3 milions de productes de protecció entre els seus centres sanitaris.

Informa: B. Doñate