El futur de la pesca a Arenys de Mar, cada vegada més complicat

Els pescadors treballen condicionats per l’economia i el canvi climàtic. Durant els anys 90, hi havia al port un centenar d’embarcacions; ara no arriben a 30.

Els pescadors del Port d’Arenys de Mar viuen un moment difícil per la situació econòmica actual i els efectes del canvi climàtic, ja que condicionen la seva feina. De la vessant econòmica, els afecta l’encariment del carburant i dels materials que utilitzen, com la corda, però també el cost general de la vida. Asseguren que últimament els peixaters i els restauradors els estan pagant menys pel que pesquen. Abans venien un peix per 4 euros i ara, per 2,5 euros. 

L’altre problema que es troben és el canvi climàtic: si hi ha tempestes les embarcacions es queden al port i no tenen ingressos. En el cas de la pesca d’arrossegament, l’afectació és encara més greu. La Unió Europea (UE) obliga els pescadors a fer una aturada de dos mesos perquè es pugui regenerar la fauna marina. Els d’Arenys de Mar compleixen aquesta veda biològica del febrer a l’abril. Reben ajuts de la UE, però continuen pagant impostos.

Els pescadors afectats es queixen que els obliguin a deixar de treballar per afavorir la reproducció dels peixos a la costa. Aleix Roca, cinquena generació d’una família de pescadors de Sant Pol de Mar, lamenta que els facin responsables de la disminució de peixos al Mediterrani, quan “el problema” – diu – és “la contaminació causada pels abocaments d’empreses i depuradores i el canvi climàtic, que ha escalfat l’aigua i està deixant el mar sense espècies”.

Roca va començar a treballar al Port d’Arenys l’any 1994, quan tenia 14 anys ajudant el seu pare en l’arrossegament. Aleshores, hi havia un centenar d’embarcacions de tot tipus i ara, amb prou feines, n’hi ha una vintena, una realitat que omple de dubtes el sector per garantir el relleu generacional. En total, hi ha 12 embarcacions que es dediquen a la pesca d’arrossegament – entre elles, la de Roca –; 7 d’arts menors i unes 5 d’encerclament.

Informa: B. Doñate